Zhoršovanie podnikateľského prostredia podľa PAS pokračuje

Najväčšie výhrady podnikateľov sa podľa Podnikateľskej aliancie Slovenska aj naďalej týkajú vymožiteľnosti práva, nedostatkov v uplatňovaní princípu rovnosti pred zákonom a nestálej a neprehľadnej legislatívy.

Kvalita podnikateľského prostredia na Slovensku sa zhoršila aj vo štvrtom štvrťroku minulého roka. Konštatuje to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), podľa ktorej sa však tempo zhoršovania spomalilo a bolo miernejšie v porovnaní s predchádzajúcimi štyrmi štvrťrokmi. Aktuálna hodnota Indexu podnikateľského prostredia (IPP), ktorý na základe vlastného prieskumu pripravuje PAS, je 66,3 bodu. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom to predstavuje pokles o 2,72 %. Najväčšie výhrady podnikateľov sa podľa aliancie aj naďalej týkajú vymožiteľnosti práva, nedostatkov v uplatňovaní princípu rovnosti pred zákonom a nestálej a neprehľadnej legislatívy.

 

Najvýraznejší pokles spomedzi jednotlivých položiek IPP zaznamenala v poslednom štvrťroku 2013 vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva. "Rating tejto položky výrazne klesá už štvrtý štvrťrok po sebe, tentokrát o 8,97 %," konštatuje PAS. Podľa podnikateľov sa tak situácia stále nemení.

Druhou najhoršie hodnotenou položkou bolo uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom s poklesom o 7,8 %. Podnikateľom sa nepozdávajú najmä niektoré opatrenia, ktoré sa vzťahujú iba na vybrané skupiny podnikateľov, čím deformujú trh a neprinášajú zlepšenie podnikateľského prostredia ako celku. Rezervy vidia aj v uplatňovaní existujúcich zákonov v praxi.

Zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov si v sledovanom období pohoršila o 6,96 %. Podľa aliancie zapríčinili pokles najmä neustále zmeny v zákonoch, ktoré sa týkajú podnikania. Týmto zmenám vyčítajú podnikatelia prehnanú komplikovanosť, nelogickosť a nejednoznačnosť jednotlivých predpisov. "Legislatíva sa stáva neprehľadnou a podnikatelia sa často dopúšťajú priestupkov i bez svojho vedomia," uviedla PAS. V tejto oblasti by podnikatelia uvítali najmä výrazne kvalitnejšiu prípravu legislatívy.

Zlepšenie ratingu zaznamenalo v sledovanom období viacero položiek, avšak pri všetkých bol rast len minimálny. Podľa aliancie je väčšina z kategórie subjektívnych vplyvov podnikov na podnikateľské prostredie. "Z nich najvýraznejšie sa zlepšovali vzťahy podnikov k životnému prostrediu a informačná otvorenosť podnikov," uzavrela PAS pričom dodala, že spomedzi ostatných najvýraznejšie rástla stálosť a predvídateľnosť kurzu eura a cenová stabilita, miernie si polepšilo aj hodnotenie infraštruktúry a regulácie cezhraničného obchodu.

Základným obdobím na výpočet IPP bol 1. júl 2001. Respondenti prvýkrát hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za tretí štvrťrok 2001. V súčasnosti PAS publikuje v poradí už päťdesiatu hodnotu indexu IPP, ktorá zachytáva jeho zmeny vo štvrtom štvrťroku 2013. Od druhého štvrťroku minulého roka aliancia zmenila spôsob zverejňovania výsledkov IPP v jednotlivých obdobiach. Upustila od publikovania absolútnych hodnôt indexu a zverejňuje medzikvartálne percentuálne zmeny. Podnikateľská aliancia Slovenska je profesijná asociácia, ktorá združuje podnikateľov a zamestnávateľov. Vznikla ustanovujúcim zasadnutím 15. novembra 2001. Pri jej zrode stáli Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO a Centrum pre hospodársky rozvoj.

Súvisiace články

Aktuálne správy