Cesta za svojim snom: Jedenásť krokov ako sa z vás stane kapitalista

, monevator Foto:SITA

Minulý politický režim kapitalistov vykresľoval ako krvilačné beštie, ktorých jediným cieľom je ožobráčiť pracujúci ľud. Dnes sa už nad týmto vyobrazením môžeme našťastie len pousmiať. Kapitalisti nie sú ani zďaleka len snobi v drahých oblekoch a luxusných autách. Väčšinu z nich naopak tvoria obyčajní ľudia, ktorí len našli odvahu realizovať svoje sny.

Ak máte na kariéru kapitalistu zálusk aj vy, začnite nasledujúcimi jedenástimi jednoduchými krokmi.

1. Vybudujte si odrazový mostík
Kapitalistom sa samozrejme stanete len vtedy, keď budete disponovať dostatočným množstvom investičných prostriedkov. Najjednoduchšiu situáciu majú šťastlivci, ktorí sa narodili do bohatého rodinného klanu. Ostatným nezostáva nič iné, ako si zostaviť podrobný rodinný rozpočet a spočítať, koľko financií z neho možno každý mesiac odosielať na obchodný či iný investičný účet.

2. Investujte do výrobných prostriedkov
Nemecký filozof Karl Marx kapitalistu definoval ako človeka, ktorý vlastní výrobné prostriedky a zamestnáva robotnícku pracovnú silu. Hoci od Marxovej smrti uplynulo už viac ako 130 rokov, na modeli kapitalistu sa toho príliš nezmenilo. V súčasnej dobe má navyše možnosť získať výrobné prostriedky prakticky každý. Na burze nič ako minimálna investovaná čiastka neexistuje, a tak záleží len na vás, ktorá spoločnosť vám bude hovoriť "pane".

3. Skupujte rôzne aktíva
Disponovať investičnými prostriedkami vo forme podielu v niekoľkých spoločnostiach je slušný základ, kapitalista však musí svoje peniaze spravovať rôznorodejšie. Opomenuté by nemali zostať cenné papiere s fixným výnosom (dlhopisy) alebo komodity. Časť financií by ste mali držať aj v hotovosti, aby ste kedykoľvek mohli využiť aktuálnych trhových príležitostí, a za výhodných podmienok tak získať ďalšie výrobné prostriedky.

4. Rozvíjajte si imidž
Aké meno vám zíde na um, keď sa povie Microsoft alebo Virgin? Bill Gates a Richard Branson. Prakticky všetci verejne známi kapitalisti už v ranej fáze podnikateľskej kariéry pochopili, že vo vodách veľkého biznisu budú úspešní iba vtedy, keď sa odlíšia od konkurencie. A práve spojenie vlastného príbehu s ​​úspechom celej firmy je najbežnejším spôsobom, ako sa majitelia firiem snažia upútať pozornosť zákazníkov a investorov. Napríklad technologická firma Apple nikdy nepredávala len hudobné prehrávače a mobilné telefóny, ale aj obrovský životný príbeh svojho zakladateľa Steva Jobsa. A rovnako by ste sa mali správať aj vy.

5. Zbohatnete na tom, čomu rozumiete
Nezáleží na tom, či sa rozprávkové imanie pokúsite získať z pozície investora, alebo šéfa vlastnej firmy. Za všetkých okolností sa po vzore Warrena Buffetta venujte iba tomu, čomu rozumiete. Jedine tak sa vám totiž podarí v neľútostnom konkurenčnom boji uspieť. V žiadnom prípade sa nespoliehajte výhradne na rady svojho okolia. Ak vám napríklad všetci budú tvrdiť, že bežné investície do akcií sú len pre vystrašených burzových začiatočníkov a že skutoční obchodníci investujú jedine na páku, nevenujte im veľkú pozornosť a zostaňte pri tom, čo dobre poznáte.

6. Nespoliehajte sa na jediný príjem
Správny kapitalista sa nikdy nespolieha na jediný zdroj finančného príjmu. Hráte vo voľnom čase na hudobný nástroj, ovládate dokonale anglický, nemecký alebo francúzsky jazyk, alebo ste snáď nadšeným športovcom, ktorý sa o svoje skúsenosti nebojí podeliť s ostatnými? Potom neváhajte a pokúste sa svoje prednosti a zručnosti speňažiť. Môžete si privyrábať ako učitelia hudby, lektor cudzích jazykov alebo športový tréner. Diverzifikáciou svojich príjmov zaistíte, že vás ani prípadné nečakané podnikateľské problémy finančne nezrazia na kolená.


 

7. Nezaspite na vavrínoch
Všetci kapitalisti 21. storočia si dobre uvedomujú, že najvýstižnejšou charakteristikou súčasnosti je neustály vývoj. Nikto z nich sa preto v podnikaní nespolieha výhradne na jeden produkt alebo službu. Ak ovládate vlastnú spoločnosť, uvedomte si, že si zákazníkov udržíte iba vtedy, ak im stále budete ponúkať niečo nové. Neustále svoje produktové portfólio rozširujte a obmieňajte a nezdráhajte sa pomernú časť svojich príjmov investovať aj do vývoja a inovácií svojich úspešných a zavedených produktov a služieb.

8. Neuponáhľajte svoje rozhodnutia
Ak sa na svoju dráhu kapitalistu rozhodnete nastúpiť na burze, mali by ste vedieť, že vás čaká strastiplná cesta. Dávno neplatí, že prístup k informáciám má len hŕstka vyvolených a väčšina trhu netuší, čo sa za múrmi spoločnosťou v skutočnosti deje. Pripravte sa na to, že v okamihu, keď si sadnete za pracovný stôl a začnete hľadať vhodné investičné príležitosti, sa na vás vyvalí nepreberné množstvo informácií, čísiel, analýz a investičných odporúčaní. Nezľaknite sa, venujte výberu svojich investícií dostatok času a v žiadnom prípade nedajte len na odporúčanie jedného alebo dvoch analytikov.

9. Nebojte sa riskovať
Otvorte sa všetkým možnostiam. Byť kapitalistom znamená nebáť sa využiť všetkých dostupných príležitostí, teda aj tých, o ktorých väčšina ľudí tvrdí, že sú vhodné len pre hazardérov bez pudu sebazáchovy. Nie náhodou tvoria väčšinu úspešných podnikateľov ľudia, ktorých nápadom sa trh zo začiatku zlomyseľne vysmieval. Nebojte sa riskovať a bojujte na všetkých frontoch. A pamätajte si, že aj keď náhodou s niektorým nápadom neuspejete, skúsenosti, ktoré počas snahy o jeho realizáciu získate, vám nikto nevezme.

10. Optimalizujte svoje dane
Platiť dane je s výnimkou vybraných daňových rajov samozrejmosťou a neexistuje možnosť, ako sa tejto povinnosti legálne vyhnúť. Na druhú stranu ale existuje nepreberné množstvo spôsobov, ako v súlade so zákonom zabezpečiť, aby ste o budúcnosti čo najväčšieho množstva svojich ťažko zarobených peňazí rozhodovali vy, a nie príliš efektívne hospodáriaci štát. Ak si občas pripadáte ako "dojná krava" finančného úradu, neváhajte ani chvíľu a najmite si skúseného daňového poradcu, ktorý vám s daňovou optimalizáciou pomôže.

11. Podeľte sa o svoj ​​úspech
Hoci sa zdá, že sa kapitalisti o svoje zisky zásadne nedelia, nemusí to tak nutne byť. Aj Bill Gates, svetovo najúspešnejší podnikateľ súčasnosti, dokáže byť až nečakane štedrý. Až na svojom bankovom konte budete mať sedemmiestnu sumu, spomeňte si na Gatesove príspevky na rôzne charitatívne projekty a nezabudnite, že za svoje bohatstvo vďačíte len a len spoločnosti, ktorej ste súčasťou. Okrem platenia daní, ktorému sa napriek daňovej optimalizácii nikdy nevyhnete, sa tak neostýchajte pravidelne prispievať napríklad vybraným neziskovým organizáciám, ktoré vo vašom najbližšom okolí odvádzajú obrovský kus práce.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy