Warren Buffett prezradil tajomstvo zbohatnutia: Nenaháňajte sa za cenou!

, Fortune Foto:SITA

Warren Buffett vo svojom liste pre investorov varoval pred príliš častým nákupom a predajom akcií na ceste k vytúženému bohatstvu.

Investori musia obhospodarovať svoje investície do akcií tak, ako keby šlo o nehnuteľnosti, píše prvý muž Berkshire Hathaway vo svojom tohtoročnom liste adresovanom investorom, časť z neho zverejnil časopis Fortune. Investori by sa mali zamerať na potenciál rastu nakúpených akcií a na schopnosť spoločnosti generovať zisk namiesto toho, aby sa zaoberali sledovaním vývoja kurzu.

"Tí ľudia, ktorí po kúpe bytu, alebo farmy potichu sedia na svojich investíciách aj desiatky rokov, znervóznejú ak sa nim dostane priveľa informácií o vývoji kurzu ich investícií", píše sa v časti listu podľa agentúry Bloomberg. Pre nich sa stával likvidita, ktorá by inak mala neoceniteľnú hodnotu, môže zmeniť na prekliatie.

Nízke náklady a diverzifikácia

Warren Buffet je mnohoročným fanúšikom investičnej stratégie "kúp a podrž", kým sa mu podarilo vybudovať spoločnosť Berkshire s hodnotou 280 miliónov dolárov. Najväčšie investície v nej sú rozdelené medzi akcie Coca Coly, American Express a Wells Fargo. Podľa Buffeta urobí súkromný investor omnoho lepšie, ak nebude kopírovať jeho konkrétnu investičnú stratégiu pri nákupe akcií, ale namiesto toho kúpi podielový fond, ktorý obsahuje akcie indexu S&P 500.

Neprofesionálni investori by si nemali dávať za cieľ, že dokážu nájsť akcie s najväčším rastom. Nič nevediaci priemerný investor môže dosiahnuť veľký úspech už len tým, že dokáže udržať svoje náklady na minime a svoje portfólio diverzifikuje.

Index S&P 500 v priebehu posledných 10 rokoch dokázal vyprodukovať v priemere 7 percentný ročný výnos. V medziročnom porovnaní je to o jedno percento viac než čo dokázala Buffettova spoločnosť. Veštec z Omahy tak teraz nemôže byť spokojný s vlastným výkonom, keďže medzi cieľmi Berkshire bolo aj to, že hodnota aktív spoločnosti bude rásť rýchlejšie, než hodnota indexu S&P 500.

Buffettove listy adresované investorom sa stali veľmi populárnym čítaním medzi investormi, vzhľadom k jeho veľmi úspešným výberom a výkupom akcií. Ako už dávnejšie vyhlásil, listy sa pokúša sformulovať tak, aby aj jeho staršie sestry, nič netušiace o investovaní, dokonale pochopili pokyny v ňom obsiahnuté. Tohtoročný list sa chystá zverejniť v plnom rozsahu prvého marca, v rovnakej dobe, ako ročné výsledky Berkshire.

Nervózny sused je ako burza

V časti listu, ktorý sa už dostal na verejnosť Buffet využil príklady vlastného investovania do poľnohospodárstva a do nehnuteľnosti v roku 1993, ktorá už dokáže zhodnocovať ročne 35 percent pôvodnej investície. Farmu s rozlohou 1,6 štvorcových kilometrov si zaobstaral v roku 1986 za 280 000 amerických dolárov, a keď ju kúpil, počítal s tým, že by vďaka pestovaniu sóje a kukurice mohla ročne priniesť 10 percent z investovanej sumy. "Dnes hodnota farmy vzrástla päťnásobne a vyprodukovaný ročný zisk sa strojnásobil", píše Buffet.

"Ak by nejaký chlapík zo susednej farmy každý deň zakričal, že má záujem o kúpu, alebo že by mi predal tú svoju na základe nejakého kurzu, ako by som z toho dokázal profitovať? Ak by navyše všetky jeho ponuky by záviseli na jeho momentálnej nálade?
Ak by ponúkol privysokú cenu, farmu by som mu predal.Ak by ponúkol dostatočne nízku, kúpil by som tú jeho. To je rozumné správanie, ale investori sa takto nechovajú. Akcionári robia často úplne iracionálne kroky, ktorými sa snažia svojich kolegov motivovať k iracionálnym rozhodnutiam. Vzhľadom k tomu, že odborníci neustále veľa rozprávajú o trhoch, úrokových sadzbách, ekonomickej situácii, pohyboch cien akcií, mnoho ľudí si myslí, že práve toto sú tie dôležité informácie, ktorým treba venovať náležitú pozornosť. A čo je ešte horšie na základe nich sa rozhodovať,“
píše Buffet.

Aj Buffett robí chyby

Buffett priznáva, že aj on robí chyby, napríklad často nepredal také investície, ktorých hodnota sa od čias kúpy nezmyselne zvýšila. V 90 tych rokoch patrili k jeho najlepším investíciám akcie Coca – Coly, v roku 1998 dosiahli zisk na akciu vo výške 45 násobku. Aj keď následný prepad už z veľkej časti tieto akcie dokázali spracovať, stále je však pomer P/E v polovici z roku 1998.

"Musím sa priznať, že niekedy, keď nadhodnotenie akcie priveľmi predbieha to, čoho je v skutočnosti hodná, často podcením ako vážne môže byť toto nadhodnotenie," píše Buffet v liste z roku 2005. "Mnohokrát som aj ja len rozprával, namiesto toho, aby som predal," priznal sa Buffett.

Napriek tomu Buffett potvrdil názor, že príliš časté nákupy a predaje výrazne zhoršujú výnosy z investícií. Podľa neho, tí poradcovia a maklérske firmy, ktoré profitujú z obchodovania akcií, sa príliš často snažia presvedčiť zákazníkov, aby kupovali a predávali. Tieto pohyby, a poplatky za ne, potom podstatne znižujú výnos.

Berkshire minulý týždeň rozhodol, že cez nimi vlastnený Business Wires sa už nedostanú k tlačovým  správam firmy, ktoré sa zaoberajú vysokofrekvenčným obchodovaním. Títo high – speed traderi často držia jednu pozíciu nie dlhšie ako jednu sekundu. Podľa Buffeta takéto počínanie kapitalizmu nijak neprispieva.

Súvisiace články

Aktuálne správy