Preprava ruskej ropy cez Ukrajinu na naše územie pokračuje bez zmien(2)

Preprava ruskej ropy cez Ukrajinu na územie Slovenskej republiky je zatiaľ bez zmien. Informoval o tom monopolný prepravca komodity na Slovensku, štátny Transpetrol, ktorý nepokojnú situáciu na Ukrajine spoločne s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR pozorne sleduje.
„V súčasnosti je preprava ruskej exportnej zmesi prostredníctvom spoločnosti Transpetrol cez slovenské územie v súlade s odsúhlaseným harmonogramom. K dnešnému dňu nemáme žiadne relevantné informácie, ktoré by viedli k možnej zmene množstva objemu prepravovanej ropy cez naše územie,“ konštatoval riaditeľ pre prepravu ropy Transpetrolu Martin Ružinský.
Ako ďalej priblížil, v prípade výpadku dodávok na naše územie cez ropovod Družba by došlo k použitiu núdzových zásob ropy, ktoré musí Slovensko na základe európskej smernice udržiavať na  požadovanej úrovni 90 dní. Transpetrol, ako aj európske inštitúcie,  však považujú za strategické riešenie projekt Bratislava – Schwechat Pipeline. Ropovod Adria je a aj po jeho rekonštrukcii bude schopný zabezpečiť náhradné dodávky ropy pre Slovensko len čiastočne, upozorňuje spoločnosť.
S tým však nesúhlasí rafinérska spoločnosť Slovnaft. „Ropovod Adria po ukončení prebiehajúcej rekonštrukcie bude schopný trvalo – v prípade potreby – zásobovať Slovensko v plnom požadovanom objeme, a to až na úrovni 6 miliónov ton ropy ročne,“ reagoval hovorca firmy Anton Molnár.

Súvisiace články

Aktuálne správy