UNB znížila minulý rok stratu na 29 mil. eur

Univerzitná nemocnica Bratislava medziročne vylepšila hospodárenie aj vďaka vyššiemu výnosu od zdravotných poisťovní.

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) hodnotí uplynulý rok ako jeden z najúspešnejších. V medziročnom porovnaní sa jej totižto podarilo znížiť stratu o takmer polovicu, na 29 miliónov eur. „Najlepšie hospodárenie za uplynulé štyri roky sme dosiahli viacerými úspornými opatreniami, najmä efektívnejšou organizáciou práce, lepším využitím prevádzkových možností, úspešnými rokovaniami so zdravotnými poisťovňami a kľúčovými dodávateľmi,“ uviedol riaditeľ UNB Miroslav Bdžoch.

Najväčšia slovenská nemocnica si pomohla najmä tým, že zvýšila svoju výkonnosť, vďaka čomu jej stúpli výnosy zo zdravotných poisťovní o viac ako 16 mil. eur. Zdravotnícke zariadenie totižto viac operovalo, zvýšil sa i počet hospitalizácií ako aj ambulantných vyšetrení. Okrem toho UNB pristúpila i k úsporným opatreniam. Podľa jej údajov, napríklad na energiách ušetrila 1,3 mil. eur, na spotrebe liekov ďalší viac ako milión eur.

Nemocnica dodáva, že zníženie straty sa jej podarilo dosiahnuť aj napriek nárastu mzdových nákladov, ktoré medziročne stúpli o takmer 7 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy