Wall Street: Apple je kráľom súčasnosti, Google ovládne budúcnosť

, Ivanhoff Capital Foto:SITA

Spoločnosti Google a Apple patria k najprogresívnejším na svete. Z pohľadu trhovej kapitalizácie sú tiež najväčšími americkými technologickými hráčmi. Napriek tomu, že sa užívatelia a obdivovatelia produktov oboch firiem počítajú na stovky miliónov, majú investori z Wall Street na ich rivalitu vlastný názor.

Trhová kapitalizácia Applu v polovici februára dosahovala približne 480 miliárd dolárov, v prípade Googlu vystúpila prvýkrát v histórii nad 400 miliárd dolárov, čím firmu v rebríčku najväčších amerických podnikov posunula na druhú priečku. Napriek tomu, že obidve spoločnosti dlhodobo reportujú veľmi dobré finančné výsledky, na svojich bankových účtoch majú desiatky a stovky miliárd dolárov a ich akcionári ich väčšinou označujú za najlepšiu investíciu svojho života, sa pohľad Wall Street na oba tituly diametrálne rozchádza.

Trhová kapitalizácia spoločností Apple a Google (február 2014). Zdroj: ycharts.comZásadný nesúlad možno pozorovať najmä v ocenení oboch podnikov. Kým s akciami Applu investori obchodujú pri P/E medzi 13 a 14, u cenných papierov Googlu tento indikátor dosahuje aktuálne viac ako 33, čo zjednodušene znamená, že od neho akcionári v budúcnosti čakajú oveľa lepšie finančné výsledky, než aké reportuje teraz. Otázkou ale zostáva, či je viera investorov v ďalší rast Googlu opodstatnená a či stále existujú oblasti, v ktorých táto firma môže "predať " svoje know – how.

V prípade Applu je navyše zaujímavé, že mu v boji o priazeň investorov viditeľné výsledky neprináša ani ochota deliť sa s nimi o časť svojich ziskov. Od marca 2012, kedy Apple začal vyplácať dividendy, jeho trhová kapitalizácia paradoxne spadla približne o 15 %. Prakticky bez povšimnutia zostalo tiež nedávne spätné odkúpenie akcií za 14 miliárd dolárov, mierne lepšie než očakávané štvrťročné finančné výsledky aj vyvrcholenie šesťročných vyjednávanie so spoločnosťou China Mobile, na základe ktorých tento rok najväčší čínsky mobilný operátor začal svojim zákazníkom ponúkať telefóny iPhone.

Ukazovateľ P/E akcií Apple a Google (február 2014) Zdroj: ycharts.com
Google naproti tomu príliš pochopenie pre investorov nemá. Aspoň teda z pohľadu dividend. Spoločnosť namiesto toho, aby sa o zisky delila so svojimi akcionármi, míňa. A zdá sa, že investorom sa tento spôsob nakladania s firemnými financiami veľmi pozdáva. Ale aby sme veci uviedli na pravú mieru, Google zarobené peniaze neutráca, Google ich investuje. Larry Page a Sergey Brin vlani kúpili niekoľko technologických firiem špecializujúcich sa na vývoj robotov a umelej inteligencie, už dlhšiu dobu pracujú na unikátnych "inteligentných okuliaroch " Google Glass alebo sa venujú vývoju automobilu, ktorý sa na cestách zaobíde bez vodiča.

Ani Google však nie je dokonalý. Výrobcu mobilných telefónov Motorola, ktorého v máji 2012 kúpil Google za 12,4 miliardy dolárov, na konci januára predal s obrou stratou čínskemu Lenovu. Ako však možno vyčítať z priloženého grafu, investori Googlu sú ochotní odpustiť všeličo.

Cena akcií Apple a Google (február 2014) Zdroj: ycharts.com
"Ak veríte v rast technologického sektora a inovácií, je pre vás Google ideálnou investíciou," tvrdí hedgeová legenda Stanley Druckenmiller. Ani Apple samozrejme nie je firmou, ktorá by sa zastavila v čase a odmietla investovať do ďalšieho vývoja produktov alebo nových akvizícií, v porovnaní s Googlom je však jej ochota riskovať mnohonásobne nižšia. A práve snaha, či naopak nezáujem presadiť sa aj v inom než core biznise je tým najzásadnejším, podľa čoho sa investori medzi akciami Applu a Googlu rozhodujú.

Konzervatívnejšie orientovaní investori, ktorí sa sústredia na aktuálne finančné výsledky a majú radi dividendovú istotu, do svojich portfólií nakupujú Apple. Vizionári a technologickí nadšenci, pre ktorých nie sú rozhodujúce štvrťročné finančné výsledky, ale potenciál dlhodobého rastu a prosperity, dávajú prednosť Googlu.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy