Štipka anatómie: Ako funguje mozog úspešného obchodníka

, martinkronicle Foto: martinkronicle

Niektorí ľudia aj v súčasnosti tvrdia, že by na burzu mali mať prístup iba profesionálni obchodníci. Podľa Michaela Martina, autora knihy The Inner Voice of Trading, ale to, že niekto zloží maklérske skúšky, ešte neznamená, že sa z neho stane úspešný investor.

"Venovať sa teórii investovania je iste zaujímavé, pri obchodovaní na burze ale o úspechu či neúspechu väčšinou rozhoduje niečo iné," tvrdí Martin a vysvetľuje, že v jeho najbližšom okolí sa vyskytujú desiatky až stovky ľudí, ktorí sami seba prezentujú ako profesionálnych burzových obchodníkov. "Málokto z nich si ale toto označenie zaslúži," upozorňuje.

Zásadným problémom podľa neho je, že len veľmi malé percento týchto investorov disponuje okrem ekonomických a trhových vedomostí aj aspoň základnými vedomosťami z oblasti psychológie. "V žiadnom prípade nechcem tvrdiť, že je na finančných trhoch ekonomické vzdelanie zbytočné. Počas kariéry som ale zistil, že iba tieto znalosti z človeka schopného obchodníka neurobia," vysvetľuje.

Na burze môže podľa Martina dlhodobo zarábať iba ten, kto si uvedomí, že obchodovanie je komplexnou disciplínou, ktorá okrem odborných ekonomických a trhových vedomostí vyžaduje schopnosť načúvať okoliu a ochotu spoznať seba samého. "Skutočne úspešným obchodníkom sa človek stane iba vtedy, keď je schopný odhadnúť, ako sa v konkrétnych situáciách zachovajú ostatní ľudia a ako na ich postoje a názory bude reagovať on sám," tvrdí.

"Z vlastnej skúsenosti musím varovať: nadmerné ekonomické vzdelanie nezriedka spôsobuje to, že o svojich konkrétnych rozhodnutiach obchodníci neustále pochybujú, čím sa zbytočne pripravujú o obrovské množstvo investičných príležitostí," dodáva.

Ak teda nemáte vysokoškolské vzdelanie ekonomického smeru, a napriek tomu snívate o kariére skúseného a rešpektovaného tradera, nezúfajte. Tento hendikep môže byť za istých okolností naopak veľkou konkurenčnou výhodou.

Súvisiace články

Aktuálne správy