Spotrebiteľská dôvera v USA vo februári stagnovala

Index spotrebiteľskej dôvery podľa prieskumu agentúry Reuters a Michiganskej univerzity zotrval na januárovej hodnote 81,2 bodu

Americká spotrebiteľská dôvera vo februári stagnovala. Nad zlepšením hodnotenia budúcich podmienok totiž prevážili obavy zo súčasnej finančnej situácie. Index spotrebiteľskej dôvery podľa prieskumu agentúry Reuters a Michiganskej univerzity, ktorý zverejnili v piatok, v druhom mesiaci roka zotrval na januárovej hodnote 81,2 bodu. Ukazovateľ súčasných podmienok oslabil na 94 bodov z úrovne 96,8 bodu. Nenaplnili sa tak odhady ekonómov, podľa ktorých mal dosiahnuť hodnotu 95,9 bodu. Index budúcich očakávaní však posilnil na šesťmesačné maximum 73 bodov z januárových 71,2 bodu, čo bolo výrazne nad prognózou 71,6 bodu.

Tvorba nových pracovných miest aj spotrebiteľské výdavky boli túto zimu utlmené pre extrémne chladné počasie v oblasti stredozápadu a na východe USA. Mimoriadne vplyvy však zároveň môžu skresľovať rastový potenciál najväčšej svetovej ekonomiky v úvode roka, upozornila agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy