Vedenie slovenského Volkswagenu už netrvá na znižovaní platov

Vedenie slovenskej dcéry nemeckej automobilky Volkswagen už neuvažuje o znížení platov zamestnancov o 4 %. Po dnešnom rokovaní so zástupcami zamestnancov to pre TASR povedal šéf odborov Zoroslav Smolinský.
„Zamestnávateľ zvážil svoje stanovisko s tým, že už netrvá na požiadavke zníženia mzdy o 4 %. My sme predstavili svoj návrh, ktorý prijal, no vyjadrí sa k nemu až v priebehu budúceho týždňa,“ priblížil Smolinský. Odborári navrhujú nárast platov o 6,9 %, navýšenie doplnkového dôchodkového sporenia o 1,5 % a predĺženie platenej prestávky zo súčasných zákonných 30 na 40 minút.
Samotné vedenie firmy podľa Smolinského označilo dnešné rokovanie za posun v procese prebiehajúceho kolektívneho vyjednávania. Zamestnávateľ chce naďalej znížiť pracovný čas zamestnancov, zatiaľ však odborárom nepovedal, na aké obdobie a o koľko.
„Budeme si musieť prerátať, čo by to znamenalo v pomere k našej požiadavke,“ uviedol odborový predák. Pri štandardnom 7,5-hodinovom pracovnom čase požadujú odborári zvýšenie o spomínaných 6,9 %, počas obdobia so skráteným pracovným časom by sa vedeli dohodnúť aj na nižšom navýšení.
Vedenie slovenského Volkswagenu nechcelo ani dnes kolektívne vyjednávanie komentovať. „My sa snažíme rokovať pri rokovacom stole, takže platí, že sa vyjadríme až po ukončení vyjednávania,“ reagoval pre TASR hovorca firmy Vladimír Machalík.

Súvisiace články

Aktuálne správy