S výpravou na Everest počkajte, poplatky za výstup sa znížia aj o polovicu

, ČTK Foto:SITA

Nepálska vláda od budúceho roka výrazne zníži poplatky za horolezecké výpravy v Himalájach. Cieľom je podporiť turistický ruch a pritiahnuť do Nepálu viac horolezcov. Uviedla to agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na tamojšie úrady. V niektorých prípadoch ceny klesnú o viac ako polovicu.

Kým za výstup na najvyššiu horu sveta Mount Everest hlavnou cestou z nepálskej strany zahraniční  horolezci v jarnej sezóne teraz platia 25000 dolárov na osobu, budúci rok na jar to bude iba 11000 USD, uviedlo nepálske ministerstvo turistického ruchu.

Redukcia poplatkov sa týka aj iných ročných období, než je najpopulárnejšia jarná sezóna, a okrem Mount Everestu sa dotkne aj ďalších nepálskych horských velikánov. Pre zahraničných turistov vojde nové opatrenie do platnosti 1. januára 2015.

Nepálska vláda tiež novo zaviedla zvýhodnený poplatok pre Nepálcov pre výstup na Mount Everest vo výške 75000 nepálskych rupií (asi 550 eur) na osobu.

"V minulosti neexistoval žiadny špeciálny poplatok pre nepálskych horolezcov. Takže mnohí, aby sa vyhli plateniu vysokých súm, museli stúpať na horu ako sprievodcovia," povedal hovorca Nepálskeho turistického výboru Šarád Pradhan.

Súvisiace články

Aktuálne správy