Slovenský Mixer v Česku skrachoval, u nás fungujú ešte dve predajne

, E15 Foto: SITA;mixer

Pôvodom slovenská obuvnícka sieť Mixer mala predajne v deviatich popredných obchodných centrách v Česku typu pražského Palladia, Nového Smíchova, Chodova alebo brnenskej Galérie Vaňkovka. Po predajcovia obuvi zostalo zhruba 100 miliónov dlhov.

Tretina z dlhu pripadá na Českú sporiteľňu. Tá má pohľadávku zabezpečenú, teda jej uhradenie má prednosť pred nezabezpečenými veriteľmi. Zabezpečenej pohľadávky majú aj obchodné centrá v Liberci a Pardubiciach.

"Ďalšie kroky povedú na zabezpečenie prístupu do sídla dlžníka a prevzatí dokumentácie a tiež ku kontrole skladových zásob dlžníka," uviedol správca konkurznej podstaty Miroslav Penka. Práve majetok Mixer zostáva zatiaľ veľkou neznámou. Jediným vlastníctvom spoločnosti v Česku, o ktorom správca konkurznej podstaty zatiaľ vie, sú topánky zadržiavané v obchodných centrách Nisa Liberec a Afi Palác Pardubice.

Stále teda nie je jasné, z čoho bude skrachovaná firma dlhy hradiť. K ďalším informáciám o majetku predajca obuvi sa správca doteraz nedostal. Cez všetky výzvy s ním totiž zatiaľ nikto z Mixera nehovorí.

Bývalý konateľ siete Mixer Milan Bariak insolvenčnému správcovi oznámil, že obchodník by mal mať topánky uskladnené aj v centrálnom sklade v Bratislave, ktorý využíva aj slovenská sestra Mixer.

Bankrotu Mixer predchádzali rýchle vlastnícke zmeny. Slovenský podnikateľ Miloslav Bodnár, pôvodný vlastník siete, ju na konci júla 2013 predal za korunu inému Slovákovi Jozefovi Balážovi, vyplýva z dokumentov uložených v Zbierke listín. Len o pár týždňov neskôr sa však v obchodnom registri ako hlavný podielnik Mixer objavila spoločnosť Karlis Business vlastnená ešte ani nie tridsaťročným Američanom Henrym Ernestom Guzman Lopezom mladším.

Cesty Bodnára a Baláža sa tým však nerozišli. Aktuálne obaja slovenskí podnikatelia pôsobia v bratislavskej spoločnosti, ktorá sa tiež volá Mixer. Zatiaľ čo v Česku už Mixer na webe žiadnu fungujúcu predajňu nehlási, na Slovensku ešte dve prevádzkuje.

Výsledky hospodárenia v Česku firma nezverejnila. Posledné uverejnené výsledky z roku 2007 hovoria o tržbách 140 miliónov korún a asi sedemmiliónovom prevádzkovom zisku.

Súvisiace články

Aktuálne správy