Päť krokov na desať rokov: Ako si zarobiť na dôchodok vďaka dividendovým akciám

, InvestorPlace Foto:photl;SITAm

Snahou všetkých dividendových hráčov je vybudovať akciové portfólio, ktoré bude generovať stabilné zisky bezpečne pokrývajúci ich výdavky. Dividendovo orientované investície však majú špecifické pravidlá, o ktorých mnohokrát ľudia ani nevedia.

Predpokladajme, že ste investor, ktorý má desať rokov pred svojím plánovaným odchodom do dôchodku. Rozhodnete sa preto vybudovať dividendové portfólio s ambíciou dosiahnuť finančnú nezávislosť. Ak by ste počas týchto desiatich rokov dokázal každý mesiac investovať 730 eur do akcií, ktorých dividenda by každý rok rástla v priemere o 6 % a dividendový výnos by sa stabilne pohyboval okolo 4 %, po odchode na zaslúžený odpočinok by toto portfólio generovalo pri reinvestovaní všetkých získaných dividend, mesačne viac ako 470 eur. Ak by ste namiesto 730 eur investovali dvojnásobok, po desiatich rokoch by bol mesačný dividendový príjem približne tisíc eur.

Ak sa budete pri výbere jednotlivých titulov do svojho dôchodkového dividendového portfólia držať nasledujúcich piatich odporúčaní, môžete aj vy za desať rokov takmer bez práce inkasovať stovky eur mesačne.

1. Budujte svoje akciové portfólio dlhodobo
Tvorba kvalitného dividendového portfólia nie je otázkou mesiaca alebo dvoch. Berte preto svoju finančnú prípravu na odchod do dôchodku ako pravidelné investovanie. Ak totiž budete ušetrené peniaze uchovávať na klasickom bankovom účte a svoje investičné portfólio vytvoríte až "pár týždňov" pred svojím odchodom do dôchodku, vystavíte sa zbytočne vysokému riziku, že o veľkú časť financií v prípade neočakávanej korekcie trhov prídete. Vychádzajte preto vždy zo svojich aktuálnych možností, spočítajte si, aké sú vaše rodinné príjmy a výdavky, a stanovte si, akú časť platu budete každý mesiac posielať na svoj ​​obchodný účet.

2. Investujte do akcií firiem, ktoré pravidelne zvyšujú dividendu
Kvalitné dividendová akcie by mali spĺňať niekoľko kritérií. Vždy by ste sa pri výbere konkrétnych titulov mali riadiť nielen reportovanými finančnými výsledkami a výhľadom hospodárenia, ale aj ochotou firiem deliť sa o zisky s akcionármi. Vyhýbajte sa cenným papierom spoločností, ktorým kontinuálne rastie ziskovosť, nie však vyplácaná dividenda. Možno použiť napríklad pravidlo, ktoré hovorí, že atraktívne sú akcie firiem, ktoré dividendu zvyšujú nepretržite počas aspoň desiatich rokov pri zachovaní dividendového výnosu minimálne okolo 2,5 %.

3. Venujte pozornosť valuácií spoločností
Historický vývoj ceny konkrétnych akcií a vyplácaných dividend je nepochybne dôležitý, posledné slovo by však vždy mal mať výhľad do budúcnosti. Pravidelne rastúca dividenda môže mnohokrát spôsobiť extrémny príliv investorov a s tým spojené preakumulovanie danej akcie. Sústreďte sa preto výhradne na cenné papiere firiem, ktorých indikátor P/E dosahuje maximálne 20 bodov. V opačnom prípade zbytočne riskujete, že sa skôr alebo neskôr stanete obeťou bubliny, ktorá po svojom prasknutí zhltne veľkú časť vašich peňazí. V súčasnosti by investori mali byť obozretní najmä v prípade biotechnologického odvetvia, ktorého P/E sa pri priemernom dividendovom výnose 1,98 % pohybuje okolo vysoko rizikových 200 bodov.

4. Nepodceňujte diverzifikáciu
O potrebe diverzifikácie sa vo svete investícií hovorí neustále, časť investorov však na toto základné pravidlo zabúda. Diverzifikácia je pritom jedinečným spôsobom, ako svoje portfólio zaistiť proti asymetrickému vývoju jednotlivých titulov či celých sektorov. Aby ste riziko strát znížili na minimum, mali by ste svoje dividendové investície rovnomerne rozložiť do čo najväčšieho množstva spoločností zo všetkých hlavných sektorov. Všeobecne sa odporúča, aby dividendové orientované portfólio obsahovalo aspoň 30 akciových pozícií v pomere 3 tituly z každého z 10 hlavných sektorov indexu S&P 500 alebo jeho ekvivalentu. V začiatkoch si iste budete myslieť, že ide o nereálnu podmienku, po niekoľkých rokoch sa však sami budete čudovať, koľko kvalitných dividendových titulov ste v jednotlivých sektoroch objavili.

5. Dividendy reinvestujte obozretne
Do doby, než príde posledný deň vašej pracovnej kariéry, by ste mali peniaze získané z dividend znovu investovať, a to buď vo forme posilňovania existujúcich, alebo vytvárania nových pozícií. Nevykladajte si však toto odporúčanie tak, že musíte peniaze opäť poslať na trh okamžite po ich pripísaní na váš ​​obchodný účet. Nie je nič zlé na tom, keď finančné prostriedky z vyplatených dividend nejakú dobu necháte odpočívať a k ich reinvestovaniu pristúpite až v okamihu, keď budete presvedčení, že zamýšľaná transakcia skutočne dáva zmysel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy