Medzimesačne priemysel EÚ v decembri klesol o 0,7 %

Medziročne sa decembrová priemyselná výroba v rámci celej Európskej únie zväčšila o 0,9 %.

Sezónne upravená priemyselná výroba eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v decembri medzimesačne oslabila zhodne o 0,7 %. Medziročne sa decembrová priemyselná produkcia eurozóny zväčšila o 0,5 % a v rámci celej EÚ stúpla o 0,9 %. Za celý minulý rok v porovnaní s rokom 2012 sa priemysel eurozóny zmenšil o 0,8 % a v celej EÚ klesol o 0,5 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa priemyselná výroba v decembri medzimesačne zmenšila v devätnástich a stúpla v štyroch. Najviac oslabila v Estónsku (-5,7 %), vo Švédsku (-2,7 %), v Holandsku (-2,6 %) a v Chorvátsku (-2,4 %). Posilnenie výroby evidovali v Slovinsku (2,7 %), v Grécku (2,6 %), v Portugalsku (0,7 %) a vo Veľkej Británii (0,4 %).

Medziročne v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa decembrová priemyselná produkcia zväčšila v desiatich štátoch a klesla v trinástich. Najvýraznejšie posilnila v Portugalsku (7,1 %), v Rumunsku (7 %), v Českej republike (6,7 %) a v Slovinsku (5,2 %). Najväčší pokles evidovali na Malte (-7,3 %), v Írsku (-6,7 %), v Estónsku (-6,4 %) a vo Fínsku (-4,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy