Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti klesol, a viac ako ekonómovia odhadovali. To zlepšilo vyhliadky na ďalšie zotavovania trhu práce v USA a tiež americkej ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.
Podľa najnovších údajov amerického ministerstva práce sa počet nových žiadostí o podporu v týždni, ktorý sa skončil 1. februára, na sezónne upravenej báze znížil o 20.000 na 331.000. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra Reuters, v priemere očakávali, že počet nových žiadostí klesne na 335.000. Ministerstvo zároveň revidovalo údaj za predchádzajúci týždeň smerom nahor na 351.000 z pôvodne uvádzaných 348.000 nových žiadostí o podporu.
Štvortýždňový priemer počtu žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom vývoja na trhu práce, v sledovanom období vzrástol o 250 na 334.000 nových žiadostí.
Miera nezamestnanosti v USA v decembri 2013 klesla na 6,7 % zo 7 % v predchádzajúcom mesiaci. Odborníci ale upozorňujú, že jedným z dôvodov tohto poklesu bolo vyradenie 347.000 nezamestnaných, ktorí prestali hľadať prácu, z evidencie amerických úradov.
Analytici v tejto súvislosti predpovedajú, že štatistiky o vývoji zamestnanosti, ktoré ministerstvo zverejní v piatok 7. februára, potvrdia pomerne slabý prírastok nových pracovných miest v decembri 2013. Presnejšie, očakávajú, že v USA pribudlo na konci minulého roka v priemere 74.000 nových pracovných miest, čo by bol najnižší prírastok za tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy