Do realít sa vlani investovalo takmer 300 mil. eur

V rámci sektorov ostáva podľa Jones Lang LaSalle aj naďalej najviac atraktívnym kancelársky sektor, kam v minulom roku smerovalo 120 mil. eur.

Investície do realít v minulom roku na Slovensku dosiahli objem 297 mil. eur. Informovala o tom poradenská spoločnosť Jones Lang LaSalle (JLL). "Zatiaľ čo v roku 2011 objem investícií dosiahol rekordných 500 mil. eur, v roku 2012 sme zaznamenali prepad a investičná aktivita priniesla transakcie v hodnote len 20 mil. eur," konštatovala spoločnosť. Podľa JLL slovenský investičný trh od začiatku roka 2013 výrazne ožíval. V prvom polroku minulého roka sa na Slovensku uzatvorili tri transakcie, a to odpredaj časti kancelárskeho komplexu Apollo Business Center II, odpredaj logisticko-výrobného areálu Krauss Maffei pri Martine a napokon rovnako odpredaj retailového projektu Aquario Shopping Centre v Nových Zámkoch. V druhom polroku 2013 sa preinvestovalo 199 mil. eur.

 

"Je skvelé, že celkový objem uskutočnených transakcií len potvrdil našu predikciu o návrate investičného apetítu popri tradičných trhoch ako je Poľsko a Česká republika aj na Slovensko," uviedol konateľ pobočky JLL na Slovensku a vedúci oddelenia investičného poradenstva Miroslav Barnáš. Ako ďalej dodal, pokiaľ na zahraničných trhoch nenastanú neočakávané komplikácie, tak výhľad spoločnosti na tento rok je pozitívny.

V rámci sektorov ostáva podľa JLL aj naďalej najviac atraktívnym kancelársky sektor, kam v minulom roku smerovalo 120 mil. eur, čo predstavuje 40 % všetkých investícií. Ďalším v poradí bol retail s 33-percentným podielom a napokon priemyselné nehnuteľnosti, ktoré zaznamenali 26-percentný podiel.

Spoločnosť Jones Lang LaSalle je medzinárodná poradenská spoločnosť, ktorá ponúka služby v oblasti nehnuteľností a manažmentu investícií. Slovenská pobočka bola založená v roku 2006. V súčasnosti poskytuje služby v oblasti investičného poradenstva, oceňovania nehnuteľností, prieskumu trhu, poradenstva v oblasti prenájmu kancelárskych, rezidenčných, industriálnych priestorov ako aj služby v oblasti projektového manažmentu a správy nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy