Refinancovanie R1 je európskym top projektom roku 2013

Prestížny časopis Project Finance International (PFI) vyhlásil refinancovanie prvého slovenského PPP projektu, rýchlostnej cesty R1 Pribina, za najlepší dlhopisový projekt roku 2013 v Európe. Ocenenie včera večer na slávnostnom ceremoniáli v Londýne prevzal zástupca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (MDVRR SR) spolu s predstaviteľmi spoločnosti Granvia. Vďaka novému modelu financovania štát ušetrí počas nasledujúcich 28 rokov až 144 miliónov eur.
„Toto ocenenie iba potvrdzuje naše slová, že išlo o mimoriadny úspech nielen z hľadiska ušetrenej sumy, ale aj kvality a rozsahu refinancovania, ktoré sme pripravili,“ zdôraznil minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Slovensko je prvou krajinou Európskej únie, ktorej sa podarilo refinancovať infraštruktúrny projekt takéhoto rozsahu cez projektové dlhopisy.
Časopis PFI z dielne Thomson Reuters ocenil okrem iného aj fakt, že sa na novej schéme financovania podieľajú kľúčoví investori z pôvodného modelu a rating projektových dlhopisov agentúrou Standard & Poor’s bol stanovený na veľmi priaznivých BBB+. Vzhľadom na fakt, že ide o mimoriadny projekt, čo do dĺžky financovaného obdobia, ako aj emitovanej sumy, je to naozaj veľký úspech.
„Ocenenie PFI Award vnímame ako odmenu nášho spoločného úsilia s predstaviteľmi vlády Slovenskej republiky a Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ako aj s našimi akcionármi Vinci Concessions a Meridiam,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Granvia Eric Genetre. Ako zároveň dodal, refinancovanie rýchlostnej cesty R1 sa stalo modelom pre ďalšie projekty, a to nielen v oblasti infraštruktúry.
Z celkovej emitovanej sumy 1,2 miliardy eur prejavili o dlhopisy najväčší záujem investori z Nemecka, ktorí nakúpili až 31 percent z celkovej sumy. Za nimi nasledovali britskí investori s 24 percentami. Hneď tretie v poradí boli slovenské subjekty, ktoré nakúpili 11 percent z celkovej sumy.

Informáciu TASR poskytol hovorca MDVRR SR Martin Kóňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy