Nová pomoc Grécku: 50 ročná splatnosť a zníženie úrokov

, patria Foto:SITA

Európskou úniou pripravovaná nová vlna finančnej pomoci Grécku počíta s rozšírením splatnosti záchranných úverov na 50 rokov a znížením úrokovej záťaže na niektorých záchranných úveroch o 50 bázických bodov, uviedli zdroje z príprav plánu.

Plán, ktorého finálna podoba má byť známa v máji či júni, bude podľa týchto zdrojov obsahovať novú finančnú pomoc v rozsahu 13 až 15 miliárd eur. Výnosy na gréckych dlhopisoch v reakcii na správu výrazne klesajú: 10ročný dlhopis -29 bps na 8,12 % a 30-ročný dlhopis -24 bps na 7,82 %.

"Čo môžeme urobiť je uľahčiť dlh cez ponuku nižších úrokov a predĺženia splatnosti," uviedol v oficiálnej rovine šéf skupiny ministrov financií eurozóny (Eurogroup) a holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. "Takého riešenie je možné, ale proti splneniu podmienok grécku stranou," uviedol pre televíziu RTLZ.

Zdroje Bloomberg uviedli, že splatnosť úverov bude predĺžená z doterajších zhruba 30 rokov k 50 rokom a zníženie úrokov sa má týkať prvého balíka pomoci Grécku v rozsahu 80 miliárd eur zo záchrany v roku 2010. Grécko sa podľa zdrojov zároveň usiluje o to, aby mohlo časť z 50 miliárd eur, vyhradených na rekapitalizáciu bánk, využiť aj na iné účely. To ale podľa zdrojov pravdepodobné nie je kvôli tomu, že grécke banky budú potrebovať doplniť kapitál.

V úvode tohto týždňa informoval nemecký denník Der Spiegel, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pripravuje tretí balík pomoci pre zadlžené Grécko, ktorý by mohol mať hodnotu až 20 miliárd eur. Medzi možné formy pomoci podľa denníka patrí ďalšie zníženie gréckeho dlhu veriteľovi alebo dodatočný program, prostredníctvom ktorého by Grécko mohlo získať nové peniaze z európskeho záchranného fondu ESM.

Grécko už dostalo od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) dva balíky pomoci v celkovom rozsahu 240 miliárd eur. Výmenou za túto pomoc grécka vláda zaviedla masívne výdavkové škrty, znížila dôchodky a mzdy a opakovane zvýšila dane, čo prehĺbilo útlm ekonomiky a vyvolalo protesty obyvateľov.

Grécka ekonomika sa už šesť rokov nachádza v recesii, ktorú prehĺbili úsporné opatrenia spojené so zahraničnou finančnou pomocou. Tento rok však vláda počíta s návratom k hospodárskemu rastu. Miera nezamestnanosti v Grécku sa v októbri vyšplhala na rekordných 27,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy