Vyšetrovanie manipulácií na devízových trhoch sa rozširuje

Do vyšetrovania vstupuje aj finančný dozorca pre štát New York Benjamin Lawsky

Finančný dozorca pre štát New York Benjamin Lawsky žiada od veľkých bánk dokumenty o obchodovaní na devízových trhoch. Týka sa to napríklad spoločností Deutsche Bank, Barclays a Goldman Sachs. Vyšetrovanie prípadných manipulácií na devízovom trhu sa tak rozširuje. V stredu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na informované zdroje.

Podobné vyšetrovanie vedie minimálne ďalších sedem regulačných orgánov v ďalších krajinách. Šéf britského Úradu pre finančnú etiku (FCA) Martin Wheatley informoval, že vyšetrovanie tohto úradu by mohlo pokračovať až do roku 2015. Vyšetrovanie na devízových trhoch úrady oficiálne oznámili v októbri. Odvtedy viac ako 20 obchodníkov z Wall Street prišlo o prácu, prípadne sú suspendovaní. Podľa zdrojov agentúry Reuters spoločnosť Deutsche Bank prepustila troch obchodníkov na devízových trhoch.

Vyšetrovanie sa snaží zistiť, či sa významnejší obchodníci niekoľkých veľkých bánk spoločne nedohadovali prostredníctvom elektronických komunikačných prostriedkov na manipulácii dôležitých výmenných kurzov. Vyšetrovanie pravdepodobne povedie k tomu, že objem obchodov na devízových trhoch poklesne.

Súvisiace články

Aktuálne správy