Fixný kurz franku voči euru je vhodný, tvrdí Švajčiarsko

Zástupca šéfa švajčiarskej centrálnej banky Jean-Pierre Danthine povedal, že fixný kurz franku voči spoločnej európskej menej banka zruší len vtedy, ak inflácia výrazne vzrastie.

Švajčiarska centrálna banka bude uvažovať o zrušení maximálne prípustnej hranice pre posilnenie franku voči euru na úrovni 1,2 CHF/EUR iba vtedy, ak bude inflácia oveľa vyššia. Povedal to pre nedeľňajšie vydanie denníka Sonntagsblick zástupca šéfa banky Jean-Pierre Danthine. Na otázku, čo sa musí stať, aby centrálna banka upustila od uplatňovania maximálne prípustnej hornej hranice hodnoty franku voči euru, Danthine odpovedal: „Museli by sme byť v úplne inej ekonomickej situácii. Inflácia by musela výrazne vzrásť, tlak na zhodnotenie franku by musel byť zreteľne nižší.“

Zástupca šéfa švajčiarskej centrálnej banky ďalej konštatoval, že v najbližších troch rokoch vysoká inflácia nehrozí, čo znamená, že zachovanie fixného kurzu franku zostáva v dohľadnom období vhodným nástrojom na garantovanie cenovej stability. Centrálna banka krajiny zaviedla fixný kurz franku voči euru v roku 2011 s cieľom odvrátiť defláciu a recesiu. S cieľom udržať maximálne prípustnú hodnotu franku voči spoločnej európskej mene musela na devízových trhoch vo veľkom rozsahu intervenovať v rokoch 2011 a 2012. Viac ako rok však už nemusela nakupovať eurá za franky.

Súvisiace články

Aktuálne správy