Robert Reich: Prečo tu nikto neprotestuje?

, robertreich.org Foto:SITA/

Príjmy strednej triedy klesajú, rastie počet chudobných, takmer všetky zisky idú smerom k bohatým, ktorí korumpujú americkú demokraciu. Prečo sa teda nič nedeje?

Ľudia sa ma pýtajú, prečo v USA doteraz nevypukla revolúcia, alebo aspoň neprebehla reforma podobná napríklad Novému údelu počas rokov 1933 – 1937 s cieľom podporiť, a ozdraviť ekonomiku.

Predovšetkým je to tým, že pracujúci ľudia sú paralyzovaní strachom zo straty práce a mzdy, ktorú teraz majú. Predtým to boli práve oni, kto stál za reformami, vrátane oblasti minimálnej mzdy, štyridsaťhodinového pracovného týždňa, podpory v nezamestnanosti a podobne. Dnes tomu tak nie je, pretože ľudia sa neodvážia vystúpiť. To posledné, čo by chceli, je robiť problémy a riskovať stratu toho mála, čo im zostáva. Navyše bol zdecimovaný hlavný prostriedok ich ochrany, ktorým boli odbory. Ešte pred štyridsiatimi rokmi v nich bola viac než tretina pracujúcich súkromného sektora, teraz to je menej ako 7 %.

Ďalším faktorom je umiernenosť študentov, ktorí tiež bývali hlavnou silou za významnými spoločenskými zmenami. Dnes ich ale ťaží dlh, ktorý od roku 1999 vzrástol o viac ako 500 %. Priemerná mzda, ktorú dostane študent nastupujúci do práce, v reálnom vyjadrení, klesla o 10 %. Dlhy študentov navyše nerieši osobný bankrot a trh práce pre čerstvých absolventov je naďalej veľmi slabý. Výsledkom je aj to, že rekordný počet ich v súčasnosti žije s rodičmi. Reformátori a revolucionári ale nechcú žiť s rodičmi a báť sa toho, že ich zaťažia dlhy a nebudú schopní získať si prácu.

Tretím faktorom je cynizmus, ktorý Američania zdieľajú smerom k vláde. Domnievajú sa, že žiadna reforma už nie je možná. Na otázku, či vláda väčšinou urobí tie správne kroky, ich kladne odpovie menej ako 20 %. Keď bol pred päťdesiatimi rokmi tento prieskum urobený po prvý raz, súhlasilo viac ako 75 % z nich. Je ťažké nadchnúť niekoho pre zmenu, keď sa domnieva, že vláda jednoducho nefunguje.

Možno, že niektorí republikáni a šéfovia korporácií spolu s Wall Street zámerne znižujú počet pracovných miest, aby mohli existujúcich zamestnancov poriadne stlačiť, pochovať študentov pod kopou dlhov a zvýšiť cynizmus v spoločnosti na takú úroveň, aby na zmenu už ani nepomysleli. Skôr než takéto konšpiračné teórie je však pravdepodobnejšie, že iba nič neurobili proti tomu, aby tento vývoj nastal.

Aj tak ale prichádza zmena. Nie je možné, aby naďalej rástol podiel, ktorý majú na celonárodných príjmoch a bohatstve tí najbohatší, zatiaľ čo priemerná domácnosť chudobnie. Každé piate dieťa žije v chudobe, ztaiaľ čo mocné peniaze si privlastňujú našu demokraciu. V určitom okamihu už bude mať spoločnosť dosť a ekonomiku aj demokraciu si vezme späť. Reforma je síce menej riziková ako revolúcia, ale čím dlhšie budeme čakať, tým bude jej pravdepodobnosť klesať.

Autorom je bývalý minister práce v Clintonovej vláde Robert B. Reich, ktorý teraz pôsobí na University of California.

Súvisiace články

Aktuálne správy