Gatesov list do Davosu: Za dve desaťročia už chudobné krajiny nebudú

, ČTK Foto:SITA

Chudoba by v roku 2035 už nemala byť nočnou morou prakticky pre žiadnu krajinu na svete. Uviedol to prostredníctvom optimisticky ladeného listu účastníkom Svetového ekonomického fóra v Davose zakladateľ počítačovej spoločnosti Microsoft Bill Gates.

"Svet sa zlepšuje a za dve desaťročia bude lepším miestom," napísali Gates a jeho manželka Melinda v pravidelnej výročnej správe svojej nadácie.

Gatesoví sa tento rok rozhodli poukázať na tri údajné pesimistické mýty, ktoré podľa nich ľuďom na celom svete zbytočne strpčujú život. "Všetky tri ukazujú ponurú víziu budúcnosti: podľa jedného sa svet nezlepšuje, je stále chudobný, chorý a čelí preľudneniu," uviedol Gates. Pohľad na hospodárske parametre ale hovorí o niečom inom, zdôraznil. V prípade HDP na hlavu sa teraz krajiny ako napríklad Čína, India alebo Botswana, predtým považované za chudobné, radia k rastúcim ekonomikám.

"Som natoľko veľkým optimistom, že si trúfam urobiť predpoveď. Do roku 2035 na tejto planéte skoro žiadne chudobné krajiny nebudú," zhrnul vo výročnej správe americký miliardár, ktorý by mal v Davose osobne vystúpiť už zajtra.

Ďalšími mýtmi sú podľa Gatesa názory, že humanitárna pomoc je obrovským plytvaním prostriedkami a boj s chorobami, epidémiami a hladom zvyšuje hrozbu preľudnenia. Na príklade Brazílie sa ukazuje, že tam, kde klesá detská úmrtnosť, klesá aj pôrodnosť. "Naša planéta nebude prekvitať, keď necháme chorých umierať, ale keď sa budeme snažiť zlepšiť ich životy. Ľudské bytosti nie sú stroje, ktoré sa len tupo rozmnožujú. Rozhodujeme sa na základe okolností, ktorým musíme čeliť," tvrdí podľa agentúry AP Gatesová.

Na záver správy Bill Gates žiada, aby všetci, ktorí si jeho posolstvo prečítali, skúšali presvedčiť ostatných, že zahraničná pomoc zmysel. Žiada, aby argumentovali ako on na diskusných fórach, aby o chudobe hovorili so svojimi známymi is politickými zástupcami. "Všetci máme šancu stvoriť svet, kde je extrémna chudoba skôr výnimkou než pravidlom. Svet, kde všetky deti majú šancu na úspech bez ohľadu na to, kde sa narodili," zakončuje Gates.

Manželia Gatesoví už roky spravujú svoju dobročinnú nadáciu, ktorej darovali už viac ako 26 miliárd dolárov. Svojimi prostriedkami pomohli na celom svete preočkovať stámilióny detí. Teraz sa zameriavajú na boj s obrnou, na podporu poľnohospodárstva a na informovanie o plánovanom rodičovstve.

Súvisiace články

Aktuálne správy