Pripravme sa, Európa bude mať najdrahšiu elektrinu na svete

, e15 Foto:SITA

Energeticky náročný európsky priemysel čaká chmúrna budúcnosť. Od roku 2020 budú európske firmy platiť v celosvetovom porovnaní za elektrinu najviac. Podľa odhadov Medzinárodnej agentúry pre energiu rozdiel voči svetu do roku 2035 ďalej narastie.

Megawatthodinu elektriny by mala stáť viac než 180 dolárov. V Japonsku sa bude platiť menej ako 160 dolárov, v Spojených štátoch budú mať podniky elektrinu za necelých 90 dolárov za megawatthodinu. "Vysoké ceny elektriny budú problém nielen pre európsky ťažký priemysel, ale aj pre domácnosti. Dôvodom drahej energie budú vysoké ceny zemného plynu v Európe, vysoké dane, koniec jadrovej energetiky v niektorých krajinách, ktoré volia drahšie alternatívy, a pokračujúce dotácie pre obnoviteľné zdroje," povedal denníku E15 Fatih Birol, hlavný ekonóm MAE.

Ťažký priemysel v Európe sa už teraz sťažuje, že kvôli drahej elektrine prichádza o konkurencieschopnosť vo svete. "Len vďaka zvyšovaniu energetickej efektivity dokázal európsky priemysel zatiaľ prežiť. Napriek tomu firmy môžu energiu využívať ešte úspornejšie. To by mala byť ich odpoveď aj na budúci rast cien elektriny," dodáva Birol.

V Európe je konečná cena elektriny dvakrát vyššia než v Spojených štátoch, aj keď cena silovej elektriny je aktuálne na historických minimách. MAE navyše predpovedá, že cena prúdu na burze bude musieť na starom kontinente vzrásť, inak energetické spoločnosti nedokážu pokryť investičné náklady na stavbu nových elektrární.

Súvisiace články

Aktuálne správy