Americká ekonomika v 3. štvrťroku zrýchlila viac, ako sa čakalo

Americká ekonomika v 3. štvrťroku zrýchlila viac, ako naznačoval predchádzajúci odhad, a dosiahla najväčšie tempo rastu takmer za dva roky. Dôvodom boli podnikové výdavky, ktoré stúpli strmšie, ako sa čakalo. Informovala o tom agentúra Reuters.
Zo spresnených údajov amerického ministerstva obchodu vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa v 3. kvartáli 2013 zvýšil medziročne o 4,1 %, a nie o 3,6 %. Dosiahol tak najrýchlejšie tempo rastu od 4. kvartálu 2011. Prekonal aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že spresnené výsledky potvrdia predchádzajúci odhad, teda expanziu o 3,6 %.
Na porovnanie, v období apríl – jún sa výkon americkej ekonomiky zvýšil medziročne o 2,5 %.
Motorom rastu najväčšej svetovej ekonomiky boli v 3. kvartáli výdavky podnikov, ktoré po spresnení stúpli medziročne o 4,8 % namiesto o 3,5 %.
Ministerstvo revidovalo aj údaje o výdavkoch domácností, ktoré sa podieľajú zhruba 70 % na celkovom výkone ekonomiky. Podľa spresnených čísiel spotrebiteľské výdavky v sledovanom období vzrástli o 2 %, a nie o 1,4 %.
Aj rast exportu bol revidovaný smerom nahor, a to o dve desatiny percentuálneho bodu na 3,9 %.
Veľkou mierou prispeli v období júl – september 2013 k expanzii ekonomiky podnikové zásoby. Ale ich revidovaná hodnota bola nakoniec nižšia. Konkrétne si firmy v USA v sledovanom období vytvorili zásoby v hodnote 115,7 miliardy USD (84,73 miliardy eur), čo je menej ako 116,5 miliardy USD v predchádzajúcom odhade.

Súvisiace články

Aktuálne správy