Čínsky zákaz drví Bitcoiny, s varovaním sa pridávajú Američania aj Dáni

, Bloomberg;Reuters FotoSITA

Proti virtuálnej mene Bitcoin už tvrdo vystúpila čínska vláda, k varovaniam sa pridalo aj americké ministerstvo financií, Dánsko sa snaží dať dohromady pravidlá, ktoré by pred virtuálnou menou ochránila spotrebiteľov.

Americké ministerstvo financií zasadilo virtuálnej mene Bitcoin ďalšiu ranu. Potom, čo Čína zakročila proti bitcoinovým burzám, varovali pred Bitcoin aj Američania. Odbor pre pranie špinavých peňazí rozoslal niekoľkým firmám list, v ktorom tvrdí, že by sa mohli dostať do sporu so zákonom preto, že sprostredkúvajú transakcie s Bitcoinmi. Chce od nich viac informácií o ich biznise.

Čínska výzva, aby spoločnosti, ktoré vyrovnávajú obchod s Bitcoinmi, virtuálnu menu odmietali, sa už začína prejavovať. Tieto platformy vraj dostali rozkaz ukončiť s bitcoinovými burzami všetky kontakty do čínskeho nového roka, ktorý pripadá na koniec januára.

Najväčšia svetová bitcoinová burza BTC China podľa serveru Bitcoinity.org kvôli tomu prestala prijímať vklady v čínskych juanoch. "Odstrihli nás od možnosti prijímať vklady. Vklady tam ale stále sú a je možné si ich vybrať, nie je potrebné panikáriť," uviedol šéf BTC Bobby Lee.

BTC China obchoduje s Bitcoin len v jüanoch kvôli tvrdým menovým kontrolám v Číne. Zmenu vraj nechystá. "Bitcoinové burzy sú legálne. Sme pod určitým tlakom v rokovaní o zúčtovania s tretími stranami," dodal Lee. Cena Bitcoinu sa v reakcii na to prepadla až k 500 USD, ešte na začiatkomu decembra stál Bitcoin 1200 dolárov.

Dostať Bitcoin pod kontrolu sa snažia aj v Dánsku. Potom, čo regulátor vyhlásil, že nemôže bitcoinové burzy zakázať, sa Dáni snažia pripraviť pravidlá pre obchody s Bitcoinmi. "Najpravdepodobnejší je dodatok k existujúcej finančnej legislatíve, takže budeme môcť trh s Bitcoin regulovať. Treba tiež upraviť zákony o praní špinavých peňazí," uviedol Michael Landberg z dánskej inštitúcie dohľadu FSA.

Súvisiace články

Aktuálne správy