Komodity závislé na raste sa tešili z predvianočného špurtu

, Saxo Bank Foto:Shutterstock

Komodity, ktorých výsledky sa odvíjajú od ekonomického rastu, mali od začiatku decembra dôvod na radosť. Predovšetkým vďaka rastúcej aktivite u niektorých svetových lídrov, ktorí tieto komodity využívajú.

Pozornosť sa obrátila hlavne na oživenie v Spojených štátoch a následne sa presunie na rokovania americkej centrálnej banky FED 18. decembra. Stále častejšie sa totiž objavujú špekulácie, že ukončovanie programu nákupu aktív možno bude oznámené skôr, než sa očakávalo.

Najlepšie sa od začiatku mesiaca darilo komoditám z energetiky a sektoru priemyselných kovov, najmä zemnému plynu a medi. Naproti tomu vzácne kovy opäť podľahli predajnému tlaku. Poľnohospodársky sektor sa ocitol nižšie kvôli previsu ponuky, teda až na pár výnimiek v podobe kakaa a kávy. Všeobecne vzaté bol rok 2013 pre investorov do komodít ďalším ťažkým obdobím. To keď sa u väčšiny komodít objavili prebytky, pričom rast ekonomík bol stabilný a ostatné triedy aktív vykazovali veľmi slušné výsledky. Investori teda nemali takú potrebu svoje portfólio diverzifikovať.

Cena kávy napriek silnej produkcii vzrástla

Zhruba päťtýždňová rally na káve robusta v uplynulom týždni ešte zrýchlila a hore pomohla tiež cene variantu arabica. Očakáva sa pritom, že svetová produkcia, ktorú obstarávajú kávové veľmoci ako Brazília, Kolumbia a Vietnam, bude veľmi vysoká. To by sa mohlo hodiť hlavne farmárom z Vietnamu, ktorí si svoje zásoby držia a dúfajú, že ich potom predajú za oveľa vyššiu cenu.

Pšenica je kvôli vysokým zásobám po celom svete pod tlakom

Americké ministerstvo poľnohospodárstva vo svojej správe predpovedalo vyššie celosvetové zásoby pšenice, než s ktorými počítalo minule. Pšenica obchodovaná na burze v Chicagu a Paríži sa preto v minulom týždni zaradila k hlavným porazeným. Futures na marec na chicagskej burze spadli až na minimum pre tento kontrakt. V Paríži sa potom cena pšenice s vysokým obsahom proteínov prepadla na trojtýždňové minimum. Silné euro totiž takmer vymazalo účinok stále silného dopytu na export. Krátkodobé momentum sa u tejto potravinárskej pšenice zmenilo na negatívne, k čomu došlo prvýkrát od novembra. Nezdá sa však, že by mala jej cena klesať výraznejšie pod 200 eur za tonu.

Meď čerpala podporu z pokrývanie krátkych pozícií, zásoby sa totiž stenčujú

Meď sa v poslednej dobe dostala do formy a jej rally trvala sedem z posledných ôsmich obchodných dní. Rast cien bol podporený poklesom zásob, hlavne tých kontrolovaných Londýnsku burzou kovov. Zásoby pre okamžité využitie sa v poslednej dobe prepadli až na najnižšie hodnoty za posledných päť rokov. To donútilo špekulatívnych investorov, aby pokryli svoje krátke pozície (tzv. short covering). Cena medi sa tak nakoniec dostala najvyššie od začiatku novembra. A keďže sa už ďalší väčší predaj krátkych pozícií nečaká, cena medi zrejme toľko neporastie. Obmedzený potenciál k rastu je daný aj tým, že sa cena medi blíži k hranici odporu a hodnotám okolo 3,35 dolára za libru.

Meď sa od minulého týždňa vezie na vlne rally

Nevyspytateľné obchodovanie zlata a striebra. Čaká sa na zasadnutí FOMC

Zlato a striebro sa stále snažia nájsť cestu k vyšším číslam, zatiaľ čo investori čakajú na vhodný okamih na predaj. Tak nejako by sa dalo opísať obchodovanie z minulého týždňa. Ešte predtým sa ale obom kovom podarilo vyšplhať až na 1 268 dolárov za uncu, respektíve 20,51 dolára za uncu. Následne však prišli správy, že sa americkí politici zhodli na rozpočte, a súčasne sa obnovili špekulácie okolo ukončenia programu nákupu aktív. Oba vzácne kovy tak začali klesať. Za pôvodnou rally pritom stálo pokrývanie krátkych pozícií potom, čo sa hedgeové fondy v už tradičných časoch veľmi nízkej likvidity, začali sťahovať z trhu.

Avšak ešte než si obchodníci vypnú svoje obrazovky a naladia sa do vianočnej nálady, odohrá sa 18. decembra zasadnutie Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC). FEDu navyše uľahčili prácu americkí zákonodarcovia, ktorí sa s najväčšou pravdepodobnosťou dohodnú na podobe rozpočtu pre ďalšie dva roky. A keďže ekonomické dáta prichádzajúce zo Spojených štátov sú lepšie, než sa pred minulou schôdzkou FOMC čakalo, čoraz častejšie sa objavujú špekulácie o ukončení kvantitatívneho uvoľňovania už na najbližšom rokovaní výboru.

Nečakám, že by sa zlato v krátkodobom horizonte vymanilo zo súčasného rozmedzia 1 200 a 1 260 dolárov za uncu. Je však potrebné pamätať na to, že sme sa presunuli do ročného obdobia, kedy zásoby likvidity vysychajú a náhle výkyvy cien sú skôr výnimočné. Trh s opciami ale stále trápi riziko ďalších strát, čo sa premieta aj do ceny za ochranu proti prepadu. Tá je podstatne drahšie ako obdobná rastová stratégia.

Cena ropy Brent sa kvôli situácii v Líbyi prepadla

Ropa Brent sa ocitla nižšie, pretože sa začalo hovoriť o skorom otvorení exportných terminálov vo východnej Líbyi. Výpadky ropy z tejto severoafrickej krajiny pritom trvajú už niekoľko mesiacov. Špekulácie o obnovení dodávok nakoniec spôsobili, že sa rozdiel medzi cenou ropy Brent a WTI znížil späť na 10 dolárov za barel. A to ešte pred pár týždňami dosahoval takmer 20 dolárov. Tiež ropa WTI sa po nedávnom raste stretla s menším vyberaním ziskov. Podporu by jej ale mohla poskytnúť dokonalejšia infraštruktúra ropovodov v Spojených štátoch, vďaka ktorej sa do rafinérií na pobreží Mexického zálivu dostane viac americkej ropy. Cenový rozdiel medzi oboma typmi by sa teda v blízkej dobe nemusel toľko zvyšovať. A to ani keď vezmeme do úvahy neustály rast objemu ropy ťaženej v USA pomocou nekonvenčných metód. Ten sa blíži ôsmim miliónom barelov za deň, čo je najviac od roku 1989.

S tým, ako sa blíži zasadnutie FOMC a vianočné prázdniny obchodníkov, očakávame, že by sa obe ropy mali pohybovať v ustálenom cenovom rozmedzí. Keby sa však potvrdilo otváranie kohútikov s ropou v Líbyi, cena pravdepodobne klesne až na 95,50 dolára za barel v prípade variantu WTI a 106 dolárov za barel u Brent.

Autor: Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank

 

Súvisiace články

Aktuálne správy