Facebook sa presadil do prestížneho indexu Standard & Poor ‚s 500

, ČTK Foto:TASR;SITA

Americká spoločnosť Facebook, ktorá na internete prevádzkuje najväčšiu spoločenskú sieť sveta, sa stane súčasťou amerického akciového indexu Standard & Poor 's 500. Tento krok by mal podľa analytikov upevniť vstup Facebooku medzi najväčšie a najmocnejšie firmy v Spojených štátoch.

Spoločnosť Standard & Poor 's oznámila, že Facebook v jej akciovom indexe budúci piatok vystrieda firmu Teradyne, ktorá vyrába elektronické testovacie systémy. Akcie Facebooku, po správe o zaradení do elitného klubu najdôležitejších amerických akcií, posilnili o viac než štyri percentá na viac ako 51 dolárov. Trhová hodnota podniku tak presahuje sumu 120 miliárd dolárov. "Akcie Facebooku v indexe S&P 500 znamenajú, že sociálna sieť je pre užívateľov stále veľmi zaujímavá. Dáva to signál inzerentom a vývojárom," povedal pre agentúru Bloomberg Jason Benowitz, ktorý pomáha spravovať asi 4,5 miliardy dolárov aktív investičnej skupiny Roosevelt Investment Group. Tá vlastní aj akcie Facebooku.

Facebook bude stáť v indexe po boku internetových gigantov ako je Google, Yahoo, Amazon či eBay. Pozorne sledovaný index Standard & Poor 's 500 zahŕňa akcie 500 popredných amerických podnikov obchodovaných na burze. Facebook sa podľa agentúry Reuters dostane aj do užšieho indexu Standard & Poor 's 100. Tam by mal nahradiť spoločnosť Williams Cos. Krok je podľa analytikov prejavom dôvery v spoločnosť, ktorá tak naplnila požiadavky S&P, a mal by upevniť vstup Facebooku medzi najväčšie a najmocnejšie firmy v Spojených štátoch.

IPO spoločnosti v máji minulého roka sprevádzal rad problémov a nasledoval prepad akcií výrazne pod upisovaciu cenu 38 dolárov. Za tento rok ale titul posilnil o 86 percent po tom, čo sa spoločnosti podarilo naštartovať rast príjmov z reklamy na mobilných telefónoch. Na správu o zahrnutie akcií do bázy S&P dnes titul reaguje v premarket rastom o 4 %. Trhová hodnota spoločnosti za tento rok výrazne narástla na 123 miliárd dolárov.

-Facebook na konci októbra oznámil, že v tohtoročnom treťom štvrťroku hospodáril s čistým ziskom 425 miliónov dolárov po strate 59 miliónov dolárov pred rokom. Tržby medziročne vzrástli o 60 percent na viac ako dve miliardy dolárov.
-Facebook uviedol svoje akcie na burzu vlani v máji za cenu 38 dolárov za kus.
– Vlani v septembri sa ich cena kvôli obavám o vyhliadky firmy prepadla až na 17,55 dolára.
– Tento rok akcie výrazne posilnili, investori čím ďalej viac veria, že firme sa podaril prielom na kľúčovom trhu s reklamou na mobilných zariadeniach.

Súvisiace články

Aktuálne správy