Smog a humor: Zlovestný obraz Číny nafotili z vesmíru

, napi;ČT;BW Foto:SITA;NASA

Jednou zo starých legiend je aj tá o Čínskom múre, údajne je ho vidieť ako jedinú stavbu sveta aj z vesmíru. To čo nasnímala nedávno NASA už legenda nie je. Smog na východnom pobreží krajiny dokonale maskuje všetko ostatné čo by mohlo byť vidieť zo satelitnej snímky. Ambiciózne ekonomické plány Šanghaja tak môžu skončiť v prachu znečisteného ovzdušia.

Laik na zábere vidí len veľkú bielu machuľu. Fotku na svojej stránke zverejnila americká vesmírna agentúra, konkrétne jej oddelenie na pozorovanie Zeme (NASA Earth Observatory). Na zábere z družice Terra však biela farba nepredstavuje priateľstvo, ide o zmes prirodzenej hmly a toxického smogu, píše Business Week.

Snímka pochádza zo 7. decembra, kedy veľvyslanectvo USA v Pekingu a konzulát v Šanghaji namerali v ovzduší množstvo tzv. PM 2,5 častíc na úrovni  355 až 480 mikrogramov na meter kubický. Zdroje týchto meraní považujú odborníci za dôveryhodnejšie, než tie oficiálne. Svetová zdravotnícka organizácia hovorí o bezpečnej koncentrácii, ak PM 2,5 je pod 25 mikrogramov na meter kubický. Index meria množstvo prachu v ovzduší, ktorého častice sú menšie ako 2,5 mikrometra (milióntiny metra). Tak jemný prach už nie je šanca dostať von z pľúc.

Ak je v hornej vrstve hmly para, sfarbí sa to na fotografiách do hneda. Na snímke Číny ale táto stúpajúca para vidieť nie je, čo znamená, že znečistenie ovzdušia je vtlačené do niekoľko stoviek metrov širokého pruhu pod hmlou.

Jedno z najhorších smogových znečistení za posledné roky sa v Šanghaji objavilo minulý týždeň. Obyvatelia zostali prekvapení. „Je to šokujúce, mysleli sme si, že vedenie mesta Šanghaj si lepšie robí prácu v oblasti predchádzania znečisteniu, než Peking,“ povedal Robert Theleen, vedúci kancelárie Americká obchodnej komory v Šanghaji.

V pondelok dosiahla koncentrácia častíc PM 2,5 v popoludňajších hodinách, podľa oficiálnych meraní, 238 mikrogramov na meter kubický. Úrady vyzvali deti do sedem rokov a seniorov, aby nevychádzali z domovov, lekárne úplne vypredali masky na tvár. Len počas decembra to bol už siedmy deň, kedy index vzrástol nad 200. To je hranica, kedy by citlivejšie osoby už nemali chodiť von.

Vrchol bol zaznamenaný 6. Decembra. Pri znečistení  482 mikrogramov na meter kubický už prišiel zákaz používania automobilov a obmedzenie prevádzky fabrík v prímestských oblastiach. Silné znečistenie ovzdušia ohrozuje ambiciózne plány Šanghaja. Mesto sa chce do roku 2020 stať jedným  z centier finančného a logistického sektora. Smog však znižuje imidž a atraktivitu mesta, odrádza  zahraničných investorov. V Číne je so vzduchom natoľko zlá situácia, že veľká časť medzinárodných spoločností odporučila manažérom presťahovať svojich rodinných príslušníkov.

Podľa organizácií, ktoré sledujú kvalitu ovzdušia v najviac znečistenej metropole sveta, obyvateľov dusí smog 290 dní v roku. Analýzy dát kvality vzduchu ukazujú, že ovzdušie v Pekingu je šesťkrát až sedemkrát znečistenejšie ako najšpinavšie mestá Európskej únie. Lekári dodávajú, že trvalý pobyt v tomto prostredí skracuje ľudský život v priemere o päť rokov.

Smog už neprekáža len cudzincom, aj miestni obyvatelia to cítia rovnako. Krajinu riadiaca komunistická strana si je už vedomá, že znečistenie ovzdušia je momentálne hlavnou príčinou sociálnych nepokojov. Čínska médiá sa snažia vidieť situáciu v pozitívnom svetle. Propaganda sa začala v čínskej centrálnej televízii minulú nedeľu. V článku publikovanom na webových stránkach televízie sa snažili zhromaždiť päť dobrých vecí ohľadom smogu. Redaktori prišli k záveru, že záťaž životného prostredia napomáha k solidarite obyvateľstva, potiera rozdiely v ich postavení a upozorňuje na obete, o ktoré Čína prichádza vo fáze ekonomickému rastu.

Aby toho ešte nebolo málo, článok tvrdí, bez akéhokoľvek vysvetlenia, že kvôli smogu rastie vzdelanie obyvateľstva. Teda čo sa týka meteorológie. Dokonca posilňuje zmysel pre humor. Tým sú pravdepodobne ironicky myslené internetové príspevky, čierny humor, ktorými sa ľudia snažia reagovať na situáciu v krajine, keď niet inej možnosti.

Tento týždeň sa v „boji“ proti smogu posnažil aj Global Times so svojim článkom, v ktorom píše, že smog má síce negatívny vplyv na zdravie ľudí a ich každodenný život, ale na bojovom poli ide o nástroj ochrany, lebo ovplyvňuje fungovanie raketových systémov. Aj počas vojny v Kosove pálila juhoslovanská armáda pneumatiky, aby dymom odvrátila letecké údery NATO.

Oba články vyvolali masívne diskusie medzi čínskymi používateľmi internetu, z ktorých mnohí nevedeli, či sa majú smiať, alebo plakať. Články boli ostro kritizované aj v tlači, viac ako 80 tisíc užívateľov svoje komentáre zverejnili na mimoriadne populárnom mikroblogu Sina. Obidva články už boli z webov vymazané po tom, čo sa zdvihla značná vlna kritiky.

Kontroverzné články boli zverejnené v čase, keď sa rozsiahle oblasti východnej Číny stretávajú s jednou z najhorších smogových situácií v dejinách. Podľa ekológov sú hlavné vinníci jasní: uhoľné elektrárne, ktoré vypúšťajú do ovzdušia ďalšej dávky oxidu siričitého, jedovatého a trpkého plynu. Ekonomické škody spojené so znečistením ovzdušia idú len v čínskej metropole do stoviek miliónov dolárov.

Vo finančnej metropole Šanghaji boli cez víkend zrušili desiatky letov a najvyššie mrakodrapy sa takmer úplne strácali v hustej hmle. S rúškami na ústach vyšli na mólo aj modelky na prehliadke v Nankingu. V ťažení proti znečisteniu ovzdušia neprežili ani grily na opekanie. V trojmesačnej kampani boli stovky grilov na barbecue zabavené a zničené, aby ich nebolo možné znovu použiť.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy