Už žiadne A++, energetické štítky na spotrebičoch čaká zmena

, e15 Foto:SITA

Energetické štítky, ktoré spotrebiteľom názorne ukazujú spotrebu energií domácich spotrebičov, sa budú meniť. Európska komisia minulý týždeň ukončila konzultáciu, v ktorej sa výrobcov a spotrebiteľov pýtala na možnosti, ako energetické štítky zmeniť.

Štítky začínajú byť pre zákazníkov neprehľadné. Pôvodná škála tried A až G už nestačí. Dnes sa skôr používa stupnica A + až A + + +. Napríklad chladničky sa už nesmú predávať, ak patria do triedy A, alebo horších.

Budúci rok by komisia mala prísť s novým návrhom štítkovania. Do úvahy prichádza viac možností. Energetická náročnosť sa môže hodnotiť systémom niekoľkých hviezd alebo sa spotrebič umiestni na škále od 0 do 100 percent spotrebovanej energie. Môžeme sa ale tiež vrátiť k pôvodnému hodnotenie od A do G, kedy v A bude zostávať len 20 percent najúspornejších modelov.

Novela by mala riešiť aj podvody niektorých výrobcov so štítkami. Známe sú prípady, kedy práčka je síce testovaná na cyklus s teplotou vody 60 stupňov, ale výrobcovia ich testujú pri nižšej teplote. Vykazujú potom nižšiu spotrebu energie.

Skúsenosti s nedôveryhodnými hodnotami majú aj výrobcovia ohrievačov vody, ktorí budú musieť používať štítky od budúceho roka.

Odhaduje sa, že kvôli nepravdivým informáciám na štítkoch domácnosti utrácajú za energie zbytočne o desať percent viac. V revízii smernice sa preto bude riešiť dohľad nad trhom. Zmeny sa asi budú týkať aj kvality laboratórií pre vydávanie certifikátov aj štandardizácia testovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy