Predaj osobných počítačov za tento rok klesne o vyše 10 %

Predaj osobných počítačov sa zmenšuje už šesť kvartálov, čo je najdlhšie obdobie jeho poklesu. Poškodzuje ho totiž rastúca popularita tabletov a smartfónov, uviedla výskumná firma IDC.

Globálny predaj osobných počítačov sa v tomto roku zmenší najvýraznejšie v histórii. Uviedla to výskumná firma International Data Corporation (IDC). Firma odhaduje, že predaj osobných počítačov vo svete sa v tomto roku zmenší o 10,1 %. Jej predošlá prognóza rátala s oslabením o 9,7 %. Informoval tom v utorok spravodajský portál bbc.co.uk. Predaj osobných počítačov sa zmenšuje už šesť kvartálov, čo je najdlhšie obdobie jeho poklesu. Poškodzuje ho totiž rastúca popularita tabletov a smartfónov. Globálny predaj bude oslabovať aj v roku 2014, ale miernejším tempom, uviedla IDC.

Dodávky počítačov pre firmy sa v tomto roku vyvíjajú lepšie ako dodávky spotrebiteľom. Dodávky firmám sa podľa IDC za tento rok oproti roku 2012 zmenšia o 5 % a dodávky spotrebiteľom oslabia o takmer 15 %. Relatívna stabilita predaja firmám je výsledkom „kombinácie stabilnejšieho plánovania investícií do osobných počítačov a menšieho vplyvu tabletov,“ konštatovala IDC. „Dlhodobá perspektíva týchto dvoch trhov sa príliš nelíši,“ dodala výskumná firma.

Súvisiace články

Aktuálne správy