Jay R. Ritter: Ekonomický rast prináša neúspech na akciovom trhu

, UFL Foto:efmaefm

Zmeny kurzov na akciových trhoch sú do značnej miery nezávislé na rýchlosti ekonomického rastu. Dokonca ak je ekonomika v dobrej forme, je to pre akcie zlá správa.

Ak vyhľadávame burzové správy, niekedy môžeme naraziť na zaujímavú súvislosť. Napríklad ak sa objavia dobré ekonomické dáta povedzme z USA, spôsobí to prepad cien akcií. Nemalo by sa dariť burze, ak sú údaje dobré a ekonomika silná? Jay R. Ritter, profesor na University of Florida vo svojej štúdii poukázal na to, že tieto dve veci nemajú takmer nič spoločného. To či budeme na burze úspešní, alebo nie, závisí od úplne iných faktorov.

Ako sa bude pohybovať akciový trh v dohľadnej budúcnosti, pôjde smerom hore alebo dolu? Môžeme získať na tom, ak vlastníme akcie, alebo naopak stratiť? To sú otázky, ktoré si kladú milióny investorov po celom svete, ktorí sa musia uspokojiť s tým, čo dokazuje aj nasledujúci graf. Zdá sa, že ceny akcií sa pohybujú úplne nezávisle od hospodárskeho rastu, teda od aktuálneho tempa rastu reálneho HDP.

Tak potom čo ovplyvňuje pohyb akcií? Samozrejme, že celý rad faktorov, vrátane budúcich očakávaní reálneho HDP, súčasnej úrovne ocenenia akciových spoločností, povedzme udaním pomeru kurzu k zisku, dividendových výnosov, nastavenie úrokových sadzieb dlhopisov, uvoľnenosť menovej politiky a s tým súvisiace očakávania, právne istoty a dôveryhodnosť hospodárskej politiky… To všetko má na akcie vplyv, ale tempo rastu ekonomiky nie.

V skutočnosti ekonóm upozorňuje, že na pohyb akcií rozhodne zle vplývajú správy o naštartovaní ekonomiky. V takomto prípade je potrebné bojovať proti stúpajúcej inflácii, centrálna banka zvýši úrokové sadzby, ktoré pôsobia vyslovene proti akciám. Kvôli ružovej situácii majú potom investori očakávania, ktoré sa vo väčšine prípadov nenaplnia.

Je oveľa lepšie, keď nie je ani príliš rýchly ekonomický rast, v takom prípade je priestor pre nízke úrokové sadzby a uvoľnenú menovú politiku, ani priveľmi pomalý, kedy sa dá vyhnúť recesii a sled udalostí prebieha v pokojnej, takmer už nudnej rovine. Vtedy je hospodársky rast taký „akurát“.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy