Gambleri a prostitútky: Spoľahlivé indikátory stavu ekonomiky

, SouthBay Research Foto:SITA

Každý má nejakú slabosť. Niekto si nedokáže predstaviť ráno bez kávy, niekto len ťažko odoláva pri pohľade do výkladu plného luxusných kabeliek. Nie každý si ale vystačí s kofeínom alebo módnymi doplnkami. Niektorí ľudia vo voľnom čase vyhľadávajú verejné domy, ruletu alebo hracie automaty.

Práve výdavky na neresti sú podľa Andrewa Zatlina z kalifornskej spoločnosti South Bay Research najspoľahlivejším indikátorom spotrebiteľskej dôvery.

Zatlin si v druhej polovici októbra vyslúžil veľkú pozornosť takmer dokonalou predpoveďou vývoja situácie na americkom trhu práce. Kým odhady Wall Street hovorili o 180 tisícoch nových pracovných miest, Zatlin v správe pre svojich klientov uviedol, že podľa jeho odhadu bolo v septembri vytvorených len 146 tisíc nových pracovných miest. Po zverejnení dát sa ukázalo, že sa Zatlin zmýlil len o 2 tisíc, v septembri bolo v USA vytvorených 148 tisíc nových pracovných miest.

Zrkadlo spotrebiteľskej nálady

Zatlin sa však nesústredí len na americký trh práce. Jedným z najzaujímavejších "produktov" jeho South Bay Research je bezpochyby indikátor Vice index, čo sa dá označiť za index neresti. Ten s 90 % mierou koreluje s indexom amerických osobných výdavkov, ktorému navyše časovo výrazne predchádza.

Vice Index, ktorý odráža aktuálne výdavky spotrebiteľov za hazard a erotické služby, je podľa Zatlina citlivým a presným indikátorom vývoja spotrebiteľskej nálady, ktorá je tradične vnímaná ako jeden zo základných ukazovateľov stavu ekonomiky.

"Neviditeľné" osobné výdavky sledované Vice Indexom tvoria významnú časť šedej ekonomiky, ktorej objem Zatlin vo vzťahu k celkovému objemu amerického hospodárstva odhaduje na 10 až 15 %. "Tento druh spotrebiteľských výdavkov žiadne vládne štatistiky neberú do úvahy, čo prispieva k značnému skresľovaniu oficiálnych makrodát," upozorňuje.

"Výdavky za hazard a erotické služby rastú v okamihu, keď posilňuje presvedčenie spotrebiteľov, že sú finančne zabezpečení. A sú to práve výdavky za prostitúciu a gamblerstvo, ktoré ľudia ako prvé obmedzujú, ak sa dostanú do finančnej tiesne," vysvetľuje svoju teóriu Zatlin.

Konkurenčnou výhodou je podľa neho v porovnaní s inými metodikami skutočnosť, že Vice Index vystihuje náladu skutočne všetkých spotrebiteľov naprieč spoločenskými a ekonomickými vrstvami. "Kým luxusnú jachtu si môže kúpiť maximálne percento Američanov, Black Jack môže ísť hrať do kasína každý od vrcholného manažéra, cez lekára, učiteľa, úradníka až po robotníka."

Oživenie americkej ekonomiky zostáva neisté

"Bez ohľadu na nedávny shutdown a na poslednú chvíľu odvrátenú hrozbu dosiahnutia dlhového stropu sa Vice Index od začiatku roka pohybuje v klesajúcom trende, čo do značnej miery spochybňuje oficiálne makrodáta, podľa ktorých americká ekonomika naďalej oživuje," zhŕňa Zatlin súčasný vývoj indexu. "V prvom štvrťroku vzrástli výdavky za luxusné erotické služby o 15 %, avšak ceny štandardných erotických služieb stagnovali. Tento nepomer je jasným dôkazom toho, že sa súčasné ekonomické oživenie týka prakticky výhradne vyšších spoločenských vrstiev, respektíve niekoľkých málo percent najbohatších Američanov."

Sám Zatlin priznáva, že väčšina ľudí sa pri prvom pohľade na Vice Index pousmeje. To ale neznamená, že by to bol nepresvedčivý indikátor. "Málokto si uvedomuje, že výdavky za hazard a erotické služby sú vo vzťahu k skutočnému stavu ekonomiky niekoľkonásobne dôkaznejšie než väčšina oficiálnych indikátorov založených na neaktuálnych a nereprezentatívnych dátach."

Súvisiace články

Aktuálne správy