Do priemyselného parku pri Prešove mieri nový investor z oblasti energetiky

Do priemyselného parku IPZ Záborské neďaleko Prešova mieri nový investor. Mesto Prešov dnes podpísalo memorandum o spolupráci so zástupcami spoločnosti RS Energy, a. s. Spoločnosť vybuduje v priemyselnom parku menší závod na výrobu energie.
Podľa slov predsedu predstavenstvo spoločnosti Petra Jančiho bude výška investície v prvej etape do 10 miliónov eur, čím by sa vytvorilo 50 pracovných miest so zameraním na strojárske a elektrotechnické vzdelanie, priemerná mzda by predstavovala 800 až 1000 eur.
„Sme spoločnosť, ktorá robí dlhšie v energetickej oblasti, budujeme energetické diela až po ich uvedenie do prevádzky, spojené so servisom a prevádzkovaním,“ vysvetlil Janči.
Podľa hovorkyne mesta Prešov Veroniky Kmetóny Gazdovej hlavným zámerom podpísania memoranda bolo deklarovať spoluprácu pri zvyšovaní zamestnanosti a ekonomického potenciálu na území regiónu.
Ďalej uviedla, že ide o investíciu nepodmienenú stimulmi od štátu, ktorá by sa po odsúhlasení zámeru predaja pozemkov o výmere 1 hektár, územnom a stavebnom konaní, s ktorej realizáciou by sa malo začať v priebehu budúceho roka. Spustenie výroby elektriny a tepla zo zemného plynu sa predpokladá v roku 2015.
V auguste tohto roka bolo podpísané aj Memorandum o spolupráci so zástupcami španielskej spoločnosti Funderia Condals, následne poslanci zastupiteľstva v Prešove schválili zámer predaja pozemkov o výmere 3,5 hektára. V súčasnosti sa realizujú kroky k vybudovaniu elektrickej prípojky a po odsúhlasení štátneho stimulu by investor začal realizáciu projektu zlievarne do roku 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy