Životná úroveň Švajčiarov je vysoká, je tam ale draho

, e15 Foto:SITA

Životné podmienky sú vo Švajčiarsku vynikajúce. Majú tam v priemere najvyššiu čistú mzdu na svete. Navyše sa občania môžu tešiť z krásneho životného prostredia, fungujúceho verejného sektora, kvalitného školstva a zdravotníctva a nízkeho zdanenia.

Vysoká osobná aj ekonomická sloboda, minimálna kriminalita, perfektné podmienky pre biznis a prácu a dostatok financií pre aktívne trávenie voľného času. O výborných životných podmienkach svedčí aj skutočnosť, že vo Švajčiarsku sú spolu s Nórskom dlhodobo najvyššie priemerné mzdy na svete. Vo Švajčiarsku sú však nižšie priame dane ako v Nórsku, tak majú Švajčiari v priemere najvyššiu čistú mzdu na svete.

Je tam draho

Švajčiarska ekonomika funguje skvele, rovnako ako preslávené švajčiarske hodinky. Malé Švajčiarsko sa radí medzi finančné veľmoci sveta a švajčiarske bankovníctvo je jedno z najprepracovanejších. Švajčiarsky frank je dlhodobo považovaný za jednu z najtvrdších mien svete a nechýba v menovom portfóliu žiadnej renomovanej finančnej inštitúcie. Na druhej strane je však život vo Švajčiarsku pomerne nákladný. Rodinné výdavky za bývanie, na domácnosť, jedlo alebo zábavu sú v absolútnom vyjadrení jedny z najvyšších na svete.

Ako stúpa priemerná mzda

Priemerná ročná hrubá mzda predstavovala za rok 2012 podľa databázy OECD vo Švajčiarsku 86 920 švajčiarskych frankov (70 335 EUR). Nominálne priemerná hrubá mesačná mzda stúpla v rokoch 2005 až 2012 o 22 %. Zamestnanec pracujúci za hrubú mzdu odvedie na všetkých povinných odvodoch v priemere 16,5 %. Preto môžeme povedať, že priemerná čistá mzda za rok 2012, ktorú dostal bezdetný zamestnanec na svoj ​​bankový účet predstavovala po prepočte asi 58 730 EUR.

Zdanenie práce je vo Švajčiarsku výrazne nižšia ako na Slovensku. Vo Švajčiarsku sa  mzdové náklady zamestnávateľa a čistá mzda bezdetného zamestnanca, ktorý poberal priemernú mzdu, líši o iba o 21,5 %. Hlavným dôvodom nízkeho zdanenia vo Švajčiarsku je nízke povinné poistné platené zamestnancom aj zamestnávateľom. Do stropu pre odvod povinného poistného odvádza zamestnanec aj zamestnávateľ na povinnom poistnom 6,3 % z hrubej mzdy zamestnanca.

 Vplyvom existencia maximálneho vymeriavacieho základu odvádzajú občania so mzdou vo výške 167 % priemernej mzdy na povinnom poistnom 6,2 % z hrubej mzdy.

Daňové zaťaženie sa v jednotlivých 26 švajčiarskych kantónoch líši, keďže daň z príjmu fyzických osôb sa neplatí len na centrálnej úrovni, ale aj na miestnej úrovni, pričom miestna sadzba dane z príjmu fyzických osôb je vyššia. Jednoznačným trendom sú však nízke dane zo mzdy.

Vo Švajčiarsku sú nízke nielen priame dane, ale aj nepriame dane. Veď základná sadzba DPH je len 8 %, pričom v členských krajinách EÚ nesmie byť nižšia ako 15 % a vo väčšine členských krajín EÚ je základná sadzba DPH vyššia ako 20 %, napr. v Maďarsku dokonca 27 %. Daňový výnos vo Švajčiarsku je vďaka výkonnému hospodárstvu vysoký aj pri nízkych sadzbách dane.

Súvisiace články

Aktuálne správy