Česi dokážu obísť zákaz žiaroviek, predávajú ich ako vykurovacie telieska

, idnes Foto:TASR

Liberecký podnikateľ našiel spôsob, ako aj napriek zákazu Európskej únie naďalej predávať klasickú žiarovku. Namiesto pre svietenie si ju nechal zaregistrovať ako vykurovacie teliesko. Dopyt po klasických žiarovkách je stále veľký. Výrobcom ani ľuďom, ktorí nimi doma svieti nehrozí žiadny postih, informuje portál iDnes..

Svietenie klasickou žiarovkou v domácnostiach Európska únia zakázala vlani v septembri. Česi však našli kľučku, ako zákaz obísť. Namiesto pre svietenie si ju nechal liberecký podnikateľ Ivan Potužák registrovať na Úrade pre priemyselné vlastníctvo ako tepelné teliesko a svoj ​​nápad predal spoločnosti Tes – Lamp. "Napadlo ma to pri čakaní v zápche na diaľnici," hovorí Potužák. Celý proces prihlásenia žiarovky ako výhrevného telieska mu zabral zhruba rok, má už aj atest z Technického skúšobného ústavu. Zaregistrovať si ich nechal aj na Slovensku, v Poľsku a Nemecku.

"Žiarovka je určená pre zlepšenie tepelnej pohody vo vnútorných priestoroch. Nie je vhodná pre osvetlenie v domácnostiach," píše firma Tes – Lamp na žiarovkách, ktoré už začala dodávať do českej predajnej siete. Keď ju zapojíte, zistíte, že svieti tak, ako od normálnej žiarovky očakávate.

Výroba klasických žiaroviek skončila pred rokom, odvtedy môžu predajcovia v Európskej únii ponúkať len skladové zásoby a nesmú už ani žiadne nové nakupovať. "Záujem o ne rozhodne je, predávame ročne desiatky tisíc kusov," hovorí pre iDnes konateľ firmy Roman Vaclík.

 Rad ľudí sa pred koncom výroby v Európskej únii výrazne žiarovkami predzásobili. Dôvody sú dva – podstatne nižšia cena klasických žiaroviek, väčšinou sa rozdiel pohybuje najmenej na trojnásobku, a tiež väčšia životnosť klasických žiaroviek v počte zopnutí. Kým pri úsporných sa životnosť počíta na tisícky zopnutia, u klasických v miliónoch. Zákazníkmi sú hlavne ľudia, ktorí majú k úsporným žiarovkám odpor a dochádzajú im už zásoby žiaroviek ešte z čias, kedy sa mohli predávať voľne.

Podobný nápad mal už v roku 2010 nemecký inžinier Siegfried Rotthäuser, ktorý sa však kvôli tomu dostal k súdu. Česi jeho nápad posunuli, tým, že si nechali schváliť úžitkový vzor na žiarovku ako tepelné teliesko, je takýto postup prakticky nenapadnuteľný. To, že sa "vykurovacie telieska" môžu predávať aj naďalej, napokon potvrdil aj nemecký odvolací súd.

Žiarovky sa vo väčšine prípadov vyrábajú na Ukrajine, firmy s ich výrobou skončili kvôli nariadeniu EÚ. Výroba prešla na iné typy, napríklad pre priemysel.

Súvisiace články

Aktuálne správy