Populistický ťah euroúradníkov: Platby kartou nás vyjdú drahšie

, e15;totalmoney;lad Foto:SITA

Európska komisia zvažuje návrh na zníženie medzibankového poplatku pri platení kreditnými a debetnými kartami. Ten doteraz platila banka obchodníka vydavateľovi karty, aby pokryla jeho náklady. Ak Brusel návrh presadí, poplatok klesne iba na 0,2 percenta z objemu transakcie. A to by mohla byť pre spotrebiteľa ďalšia pasca.

Spočiatku získaval vydavateľ karty, ktorou bol nákup u obchodníka zaplatený, celú výšku poplatku od obchodníka. Zúčtovacia banka tým pádom nemala žiaden príjem z transakcie, ktorá nebola realizovaná jej platobnou kartou. Tento stav viedol k nezáujmu obchodníkov vlastniť POS terminál a od zákazníkov radšej pýtali platbu v hotovosti.

Zmena nastala v 70. rokoch 20. Storočia, keď poplatok stanovili ako určité percento z hodnoty nákupu. Ide najčastejšie o rozmedzie 0,5-2 %, ktoré zaplatí obchodník, a ktoré si následne rozdelí zúčtovacia banka, vydavateľ karty a platobný systém. Zúčtovacia banka má s obchodníkom výšku poplatku dohodnutú a o túto výšku znižuje obchodníkovi hodnotu zrealizovaného nákupu pri jeho „preplácaní“ . To znamená, že pri nákupe vo výške 100 EUR a poplatku 2 % dostane obchodník 98 € od zúčtovacej banky a 2 € sú následne rozdelené medzi zúčtovaciu banku, platobný systém a vydavateľa karty

Podľa zdrojov denníka E15 sa napríklad v Nemecku účtuje poplatok v priemere 1,8, v Poľsku 1,6 a vo Francúzsku 0,5 percenta. Ak by sa medzibankový poplatok znížil, vydavatelia kariet tak môžu prísť o zdroj príjmov. Experti aj zahraničné skúsenosti potvrdzujú, že príjmový výpadok nakoniec zaplatia kartami platiaci spotrebitelia. Na zmene môžu zarobiť len obchodníci.

Niektoré banky by mohli stratiť motiváciu tieto služby ponúkať, alebo v duchu praxe bankovníctva budú hľadať zdroje inde. Napríklad navýšením iných poplatkov.

Odstrašujúcim príkladom je Španielsko. Madrid v rokoch 2006 až 2010 znížil sadzbu z 1,54 na 0,64 percenta. "Vydavatelia kariet prišli na tržbách o 3,3 miliardy eur, náklady obchodníkov klesli na polovicu a držiteľom kariet o polovicu vzrástli poplatky," uvádza Gustavo Clavero, autor štúdie o dopadoch regulácie výmenného poplatku.

Súvisiace články

Aktuálne správy