Záujem o zlaté víza v Španielsku: Luxusné nehnuteľnosti pôjdu „na dračku“

, taylorwimpeyspain.com Foto:SITA

Čoraz populárnejšie sú v Španielsku nehnuteľnosti pre záujemcov z Blízkeho východu. Pre zahraničných investorov môžu byť lákadlom až po zavedení tzv. zlatých víz, ktoré poskytnú povolenie na pobyt každému, kto kúpi nehnuteľnosť v Španielsku za viac než pol milióna eur, píše taylorwimpeyspain.com

Španielska realitná kancelária Tailor Wimpey Espana informuje o významnej zmene klientely zajímajúcej sa o v luxusné nehnuteľnosti. Kým doteraz šlo väčšinou o Európanov: Britov, Nemcov a kupujúcich zo Škandinávie, v uplynulom roku je značný nárast zákazníkov zo Saudskej Arábie, Kuvajtu a Jordánska. Agentúra hovorí o 1400 % náraste počtu zákazníkov z Blízkeho východu oproti predchádzajúcemu roku.

Ďalší rast je možné očakávať po zavedení tzv. zlatých víz, čo by sa malo uskutočniť už tento mesiac. Tí, ktorí si kúpia nehnuteľnosť za viac ako pol milióna eur v krajine Pyrenejského polostrova, získajú povolenie na trvalý pobyt v Španielsku a tým pádom aj v EÚ. Toto opatrenie podľa očakávaní osloví nielen zákazníkov na Blízkom východe, ale aj v iných krajinách mimo EÚ. Nárast sa očakáva prevažne z Ruska a Číny.

Španielske zlaté víza vôbec nie sú v Európe jedinečné. Rovnaký matematický model zvolilo aj Portugalsko, teda pol milióna eur a okamžité usadenie. Lacnejšie vyjde napríklad Grécko či Cyprus, kde povolenie na pobyt získate za 250, resp. 300 tisíc eur. Ak by potenciálny kupec chcel žiť v susednom Maďarsku, namiesto nehnuteľnosti musí investovať do maďarských štátnych dlhopisov, tiež v hodnote 250 000 eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy