Vykrádačky nielen počas dovoleniek: Čo o vás prezradí Street View a ako sa chrániť

, lad Foto:SITA

Okrem toho, že služba Google umožňuje virtuálnu prechádzku ulicami miest bez toho, aby ste vytiahli päty z domu, je tu aj temnejšia stránka projektu. Zlodeji už nemusia ísť na prehliadku vytipovaného objektu.

Existuje niekoľko druhov zlodejov. Jedni si miesto činu vyberajú náhodne, iní využívajú zaručené tipy, alebo vezmú víkendové obydlia rad radom. No a potom sú tu tí, čo si každý krok svedomite naplánujú. Kým doteraz museli ísť na osobnú prehliadku, spojenú s určitým rizikom odhalenia, dnes už pomocou služby Street View prešacujú objekty on – line.

„No áno, sú tam dve kamery, ktoré sledujú vchod. Aké šťastie že existuje táto služba, už tam nemusím ísť osobne a nedajbože by ma niektorá z nich zachytila. Pozrime sa, čo je ešte vidieť… Takže je tam aj alarm. Skúsime záber priblížiť, áno dokonca je čitateľná aj značka výrobcu. No nič. Ako sa hovorí jedna siréna, žiadna siréna. Ale bude tu pravdepodobne aj vzdialený monitoring. Aha, telefónna linka, je ju dobre vidieť … To nie je dobré, priečelie z ulice je chránené, rozhliadnime sa vôkol. Takže kamery sú osadené iba na fasáde z ulice… Vidíte stačilo mi asi päť minút s touto skvelou službou, a už som získal dostatok informácií ohľadom vybraného domu.“

Pre tých, ktorí sú dostatočne obozretní a nechcú aby ich majetok bol pod drobnohľadom kohokoľvek, existuje riešenie. Svoj dom si môžete nechať rozostriť. Napríklad v Nemecku týmto spôsobom „zmazali“  viac než 250 tisíc záberov rôznych stavieb.

Stačí sa držať nasledujúcich krokov.

– Vyhľadajte si presnú adresu cez Google Maps
– Prepnite sa do režimui Street View
– Kliknite na tlačidlo v pravom dolnom rohu "Nahlásiť problém"
– Vyberte "Ochrana osobných údajov", a kliknite na  "môj dom" . Potom vyberte možnosť " Našiel som obrázok svojho domu a chcem, aby bol rozmazaný ".
– Zadajte svoju e-mailovú adresu   
– Malú mapu nastavte tak, aby obraz domu bol v strede.
– Opíšte bezpečnostný kód (capcha),ktorým autorizujete odoslanie správy.
 – Hotovo!

Súvisiace články

Aktuálne správy