Protikorupčná linka prijala len 6 oprávnených podnetov

Od roku 2010, kedy ministerstvo zdravotníctva zriadilo protikorupčnú linku, zaznamenali 93 podnetov. Analytik hovorí o nedôvere ľudí, že ich hlásenie bude nestranne prešetrené.

Na protikorupčnú linku ministerstva zdravotníctva (MZ) od jej zriadenia v roku 2010 nahlásili občania celkovo 93 podnetov. Podľa hovorkyne MZ Zuzany Čižmárikovej bolo z tohto počtu len šesť opodstatnených prípadov. Tie rezort posunul orgánom činným v trestnom konaní. Častokrát podnety prichádzajúce na protikorupčnú linku sú podľa hovorkyne MZ anonymné, prípadne nahlasovatelia neudajú meno konkrétneho zdravotníka, ktorý od nich úplatok vyžadoval, ale uvedú len nemocnicu v ktorej pracuje. Čižmáriková však prízvukuje, že ak sa nahlasovateľ nepredstaví, jeho podnetom sa ministerstvo nezaoberá. Problém s nízkym počtom podnetov na protikorupčnej linke vidí v tom, že všetci o korupcii hovoria, avšak málokto je s ňou aj reálne ochotný niečo urobiť.

Analytik INEKO Dušan Zachar vidí problém aj v tom, že ľudia neveria v nestranné prešetrenie ich podnetu a rovnako tak vo vyvodenie sankcií a zodpovednosti. „Doterajšia činnosť slovenských kontrolných a vyšetrujúcich orgánov a súdov totižto túto nedôveru neznižuje, skôr naopak,“ uviedol Zachar. Ako pokračoval, chýbajú pozitívne príklady odsúdenia veľkých korupčníkov napriek tomu, že veľká korupcia v slovenskom zdravotníctve bezpochyby je.

Podľa Zachara, na Slovensku doposiaľ chýbala aj dostatočná právna ochrana osôb, ktoré nahlasujú korupciu. „Systémovým opatrením, ako znižovať korupciu v slovenskom zdravotníctve, je postupné znižovanie vplyvu štátu v tomto sektore. Štát by sa mal sústrediť najmä na určovanie regulačných pravidiel a dozornú činnosť v zdravotníctve,“ dodal analytik INEKO.

S korupciou sa rozhodlo bojovať aj Lekárske odborové združenie kampaňou „Ďakujem, úplatky neberiem“. Od jej začiatku v lete minulého roka sa verejne k tejto iniciatíve pripojilo približne 300 lekárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy