Dvadsať eurový nákup si Slováci môžu dovoliť za štyri hodiny práce

, Poštová banka;lad

Bratislava - Vlani rástli platy pomalšie ako ceny v obchodoch. Slováci si tak zo svojich platov mohli dovoliť kúpiť menej tovarov a služieb ako predvlani. Na bežný nákup potravín musel vlani priemerne zarábajúci Slovák odpracovať o 4 minúty dlhší čas ako predvlani.

Prepočet pracovného času na kúpu tovaru má ale svoje nedostatky. Neprihliada totiž na nezamestnaných či poberateľov dôchodkov a do úvahy berie priemernú úroveň platov, ktorá je ale nedosiahnuteľnou métou až pre dve tretiny zarábajúcich. Analýzu pripravil tím Poštovej banky.

V roku 2012 nákupný košík obsahujúci napr. múku, chlieb, mäsové výrobky, syr, mlieko, vajcia, jablká alebo zemiaky vyžadoval stráviť v práci 4 hodiny a 10 minút a vyšiel nás na 21 EUR. Inak povedané, z denného zárobku smerovala na tradičný nákup viac ako polovica. Ešte v roku 2011 nám za takto zostavený bežný nákup potravín stačilo odpracovať o 4 minúty kratší čas a zaplatili sme zaň o takmer 90 centov menej.

Aj motoristi mali vlani hlbšie do vrecka a kvôli natankovaniu plnej nádrže či už benzínu alebo nafty museli odpracovať o vyše polhodinu dlhší čas v porovnaní s rokom 2011. Napríklad za plnú 50 litrovú nádrž  95 oktánového benzínu zaplatili šoféri tankujúci na našom území v priemere 77 EUR, čo v prípade priemerne zarábajúceho Slováka predstavuje takmer celé dva odpracované dni.

Na druhej strane na predmety dlhodobej spotreby sme si vlani zarobili rýchlejšie. Napríklad kvôli kúpe žehličky, televízora či auta sme v roku 2012 potrebovali stráviť v práci kratší čas ako v roku 2011, v prípade chladničky tomu bolo ale naopak.

Finančne najnáročnejšou investíciou je pre bežného Slováka kúpa bytu alebo domu. Na kúpu 1 m2 bytu alebo domu musí priemerne zarábajúci Slovák stráviť v práci vyše 1,5 mesiaca. Kúpa celej nehnuteľnosti, hoci iba malometrážnej, tak predstavuje minimálne 5 odpracovaných rokov. A nič na tom nemení ani fakt, že v roku 2012 prišlo podľa prepočtu k určitému zlepšeniu dostupnosti bývania. Navyše vysoká miera nezamestnanosti bráni mnohým Slovákom na kúpu nehnuteľnosti vôbec pomyslieť.

Pre Slovákov s nižšími príjmami znamená bežný nákup v obchode, plná nádrž benzínu alebo kúpa predmetov dlhodobej spotreby oveľa dlhší čas strávený na pracovisku v porovnaní s priemerne zarábajúcimi občanmi. Na Slovensku sa napríklad plat nižší ako 400 EUR v hrubom týka každého ôsmeho Slováka. Takíto našinci musia stráviť v práci minimálne dvojnásobne dlhší čas ako tí, ktorí vidia na výplatnej páske hrubú mzdu pohybujúcu sa okolo priemernej úrovne [805 EUR]. Pre nich bežný 20 eurový nákup potravín predstavuje minimálne jeden celý deň strávený v práci.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy