Euro by malo začať nový mesiac miernym posilnením

V aktuálnom mesiaci sme zaznamenali dva veľmi podstatné výroky zo strán centrálnych bankárov analyzovaných mien. Draghiho prejav, ktorý znamenal dočasné stabilizovanie finančných trhov a upokojenie situácie okolo eurozóny, poslal euro výrazne nahor. Tomuto rastu dopomohli aj očakávania investorov, že Bernanke spsustí QE3. Samotná správa o začiatku QE Infinity však na menový pár nemala až taký vplyv, keďže už bola v trhu započítaná. Spoločná európska mena však začala mierne oslabovať a od svojho lokálneho maxima na úrovni 1.313 USD/EUR skorigovala o -1.57 %. Dôvod bol jednoduchý, trhy opäť upriamili svoju pozornosť na Grécko a Španielsko, ktoré si zatiaľ nedokázalo splniť dostatočne domácu úlohu a tamojšia koalícia nepôsobí jednotným dojmom, resp. španielska vláda stále váha so žiadosťou o zahraničnú pomoc. Pozitívom však je fakt, že tak, ako sme minulý týždeň predpokladali, ohlásil Mariano Rajoy včera nový návrh úsporných opatrení. To naštartovalo čiastočný optimizmus a EURUSD tak rastie druhým dňom.

Čo ešte euru môže v raste pomôcť, bude dnešná večerná správa od agentúry Moody´s, ktorá analyzuje kredibilitu 14 španielskych bánk. Ak tieto „stress testy“ vyjdú pozitívne, euro nový mesiac odštartuje určite rastom. Pozitívnym signálom by to bolo nielen pre euro, ale pre celú eurozónu.

Pri pohľade na aktuálny 30 minútový graf vidíme, že pár sa vymanil z klesajúceho kanála. Pokým sa pár bude držať nad úrovňou pivotu, vo výhode budú býky, ktoré by euro mohli opäť poslať otestovať psychologickú hranicu 1.30. Na budúci týždeň budú v Spojených štátoch ohlásené NFP, ktorých sa trh dosť výrazne obáva. EURUSD sa tak minimálne v úvode októbra bude udržovať v okolí spomínanej úrovne, pričom nie je vylúčený ani výraznejší posun v prípade, ak by NFP vyšli pod očakávaniami analytikov na úrovni 112 tisíc.

Technická analýza:

Úrovne odporu: 1.298 a 1.3

Úrovne podpory: 1.283 a 1.2805

Stredná hodnota obratu (pivot): 1.288

Graf vývoja menového páru EUR/USD:

Súvisiace články

Aktuálne správy