Finančný sektor SR v 1. polroku mierne ožil, zisky bánk však poklesli

Bratislava 27. septembra (TASR) – Slovenský finančný sektor zaznamenal počas 1. polroka 2012 v porovnaní s koncom minulého roka mierne oživenie v niektorých oblastiach. Celková úverová aktivita sa však oslabila, pričom medziročne menší rast zaznamenalo úverovanie v bankovom sektore. Dopyt po lízingu a splátkovom predaji stagnoval. Vyplýva to z Analýzy slovenského finančného sektora za prvý polrok 2012, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska (NBS).
Finančný sektor SR bol počas 1. polroka 2012 ovplyvnený dlhovou krízou, hoci jej priamy dopad bol intenzívnejšie pociťovaný v 2. polroku 2011. Vývoj ekonomiky a ekonomický rast pôsobili na finančný sektor priaznivo, nepodporili však výraznejšie tempo rastu úverov, ktoré sa mierne spomaľovalo.
"Celkovo keby sme zhrnuli trendy, cítili sme tu mierne oživenie, bol tu nárast aktív vo viacerých sektoroch a takisto sme vo viacerých sektoroch zaznamenali zvýšenie výkonnosti," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave výkonný riaditeľ útvaru pre dohľad nad finančným trhom NBS Vladimír Dvořáček.
Na druhej strane však došlo k poklesu ziskovosti bankového sektora, ktorý si po očistení medziročne pripísal o 25 % menší zisk. Takisto sa podľa Dvořáčka objavili nové trendy v štruktúre ziskovosti bánk. "Úplne novým trendom je pokles úrokových príjmov bánk. Došlo dokonca k medziročnému poklesu," podotkol Dvořáček. Ako dodal, tento pokles síce nebol výrazný, no možno očakávať jeho pokračovanie aj v budúcnosti.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam. Obrazová redakcia TASR vydáva k správe fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy