V prvom polroku bol dopad krízy na finančný sektor miernejší

Samotný vývoj slovenskej ekonomiky, ktorý je podstatný najmä pre stabilitu bankového sektora, bol pomerne priaznivý.

V prvom polroku 2012 bol dopad dlhovej krízy na finančný sektor miernejší než vlani. Ako ďalej na tlačovej konferencii uviedol výkonný riaditeľ útvaru dohľadu nad finančným trhom v Národnej banke Slovenska (NBS) Vladimír Dvořáček, banka evidovala na Slovensku mierne oživenie v jednotlivých sektoroch. Napríklad rástli aktíva a zlepšila sa výkonnosť, no na druhej strane to bolo sprevádzané poklesom ziskovosti, najmä v bankovom a poisťovníckom sektore.

Samotný vývoj slovenskej ekonomiky, ktorý je podstatný predovšetkým pre stabilitu bankového sektora, bol pomerne priaznivý. Z pohľadu bánk je podľa NBS dôležité, že ekonomický rast na Slovensku bol v prvom polroku natoľko silný, že neznižoval schopnosť klientov bánk uhrádzať svoje záväzky. Na druhej strane, ekonomický rast nebol natoľko robustný, aby podporil tempo rastu úverov podnikom a domácnostiam, ktoré sa naďalej spomaľovalo. Aj to malo podľa Dvořáčka vplyv na výsledky finančného sektora. Spomalenie úverovania bolo spôsobené sprísňovaním úverových štandardov a opatrným rozhodovaním klientov.

Takisto sa objavilo viacero legislatívnych zmien, ako napríklad bankový odvod, ktorý síce mal vplyv na výsledky, avšak podľa centrálnej banky nie až tak výrazný. Vedúci oddelenia analýz z hľadiska obozretnosti na makroúrovni Marek Ličák uviedol, že z pohľadu stability domáceho finančného sektora je podstatný pozitívny vývoj cien štátnych dlhopisov a stále pozitívny ekonomický vývoj na Slovensku. Dvořáček skonštatoval, že strestesty preukázali odolnosť finančného sektora. Podľa Ličáka sa odolnosť bankového sektora oproti predchádzajúcemu stresovému testovaniu mierne zhoršila, avšak vplyv bol v prísnejších scenároch a zahrnutí bankového odvodu. Pozitívom podľa neho je aj to, že banky majú vysoký kapitálový vankúš.

Súvisiace články

Aktuálne správy