Pomoc pre poľnohospodárov je neúčinná, tvrdí Simon

Súčasná vláda stanovila podľa exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona pre žiadateľov nesplniteľné kritériá na to, aby sa dostali k štátnej pomoci vo forme zvýhodnených úverov.

Správa: „AGRO: Pomoc pre poľnohospodárov je neúčinná, tvrdí Simon“ rozšírená o ďalšie informácie v druhom odseku.

BRATISLAVA 26. septembra (SITA) – Súčasné opatrenia vlády na pomoc poľnohospodárom sú neúčinné, podobajú sa viac propagande a ich následkom bude len ďalšie zvyšovanie cien potravín. Vyhlásil to na stredajšom tlačovom brífingu podpredseda strany Most-Híd a bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Súčasná vláda podľa jeho slov stanovila pre žiadateľov nesplniteľné kritériá na to, aby sa dostali k štátnej pomoci vo forme zvýhodnených úverov.

Za nesplniteľné kritérium považuje Simon dosiahnutie ziskovosti poľnohospodárskeho podniku počas posledných troch rokov. To je podľa neho pre veľkú časť z nich nereálne, keďže v roku 2010 sužovali poľnohospodárov rozsiahle povodne, ktoré mali za následok najslabšiu úrodu od vstupu Slovenska do Európskej únie (EÚ). Pôvodné odhady exministra o počte potenciálnych žiadateľov počítali s maximálne dvoma stovkami potenciálnych žiadateľov. „Dnes vidím, že som bol veľkorysý,“ skonštatoval Simon. O úver totiž doposiaľ požiadalo len 50 zo 16 tis. možných žiadateľov. Nedostupnosť pôžičiek najmä pre farmárov pôsobiacich v živočíšnej výrobe spôsobuje, že naďalej redukujú svoje chovy a predávajú dobytok. To sa podľa Simona bude naďalej odrážať v rastúcich cenách hlavne mäsových a mliečnych výrobkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy