M. Fecko: Živnosť je tvrdá rehoľa

Bratislava 25. septembra (TASR) – Snahu odbremeniť živnostníkov zavedením licencií od administratívnej záťaže pri vedení účtovníctva poslanec Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Martin Fecko podporuje. Otázne je však podľa neho, či živnostníci budú mať dostatok peňazí na to, aby na začiatku roka zaplatili 500 eur za licenciu a k tomu uhradili ešte aj odvody na celý rok dopredu.
"Živnosť je tvrdá rehoľa," uviedol Fecko na úvod deviateho dňa siedmej schôdze parlamentu. V rozprave k návrhu zákona z dielne SDKÚ-DS o živnostenských licenciách tak poukázal na to, že malí živnostníci sa musia obracať, aby prežili. "Pre drobného živnostníka je táto suma poriadna. Mnohí si dávajú otázku, či to budú schopní zaplatiť," dodal Fecko.
Zároveň podľa neho každoročne klesá počet živnostníkov, a to najmä preto, že majú finančné problémy. Fecko by bol rád, keby sa predkladatelia zákona zamysleli aj nad touto otázkou. Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka by si však poslanci mali skôr položiť otázku, komu tento zákon pomôže. Drobní živnostníci s mesačným príjmom do 1100 eur to podľa neho nebudú. "Zákon pomáha ľuďom s mesačným príjmom 4000 eur a títo ľudia budú šetriť obrovské peniaze," priblížil Sulík. Zákon je tak podľa neho nedomyslený a spôsobí celej ekonomike problémy.
Po prerokovaní zákona o živnostenských licenciách čaká na poslancov ešte séria ďalších poslaneckých návrhov. Medzi nimi napríklad novela stavebného zákona. SDKÚ-DS ňou chce presadiť, aby sa mohli búrať budúce čierne stavby stojace na cudzích pozemkoch. Hovoriť sa bude aj o návrhu Lucie Nicholsonovej (SaS), podľa ktorého by vodičské preukazy mali dostávať len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy.
Hnutie OĽaNO zase presadzuje, aby si ľudia mohli čerpať voľno za štátny sviatok vždy v piatok a diskutovať sa bude aj o návrhu SaS na zvedenie registrovaných partnerstiev pre páry rovnakého pohlavia.

Súvisiace články

Aktuálne správy