Bank of America do konca roka zruší 16.000 pracovných miest

Charlotte 20. septembra (TASR) – Bank of America patrí k finančným inštitútom, ktoré najviac stratili počas finančnej krízy. Druhá najväčšia americká banka do konca roka zruší 16.000 pracovných miest, vyplýva z interného dokumentu spoločnosti, informoval o tom denník Wall Street Journal (WSJ). To znamená, že koncern opustí vyše 10 % zamestnancov.
Rýchlosť znižovania pracovných miest je neočakávane prudká. Banka ohlásila prepúšťanie ešte v septembri 2011. Vtedy vyhlásila, že v najbližších rokoch v rámci rozsiahlej reštrukturalizácie spoločnosti zníži počet pracovných miest. Prepúšťanie sa malo týkať hlavne oblasti privátneho bankovníctva, kde banka chcela takto ročne ušetriť 5 miliárd USD (3,8 miliardy eur). Koncern odvtedy zrušil vyše 10.000 pracovných miest. Aktuálne banka zamestnáva okolo 275.000 ľudí. V máji banka tiež oznámila, že zruší 2000 pracovných miest mimo USA v segmentoch správy majetku a investičného bankovníctva.
Bank of America je považovaná za jednu z bánk, ktoré najviac zasiahla finančná kríza. Finančný inštitút sa prepočítal pri prevzatí investičnej banky Merrill Lynch. Navyše koncern patril medzi banky s najvyššou angažovanosťou na americkom hypotekárnom trhu. V roku 2008 prevzal hypotekárnu banku Countrywide Financial, ktorá zaznamenala vysoké straty z hypoték pre nebonitných klientov a nakoniec ju musel zachraňovať štát.
Bank of America potrebovala na zotavenie z finančnej krízy podstatne dlhšie než ostatné americké finančné inštitúty. Banka výrazne obmedzila svoje aktivity pri financovaní realít, ale v poslednom období jej podiely v tomto segmente trhu opäť rastú.

Súvisiace články

Aktuálne správy