Miera nezamestnanosti v Nemecku začne na budúci rok znova rásť

Berlín 20. septembra (TASR) – Miera nezamestnanosti v Nemecku začne po troch rokoch poklesu na budúci rok znova rásť. Opozícia bude môcť tento fakt využiť v predvolebnej kampani ako argument proti kancelárke Angele Merkelovej, ktorá sa v roku 2013 bude uchádzať už tretíkrát o svoj post.
Dlhová kríza eurozóny už zasiahla aj nemeckú, proexportne orientovanú ekonomiku. Jej výkon klesá a firmy budú pre slabší odbyt nútené začať s prepúšťaním.
Podľa odhadu Inštitútu pre výskum pracovného trhu sa priemerný počet nezamestnaných v Nemecku na budúci rok zvýši o 40.000 na 2,94 milióna ľudí, zatiaľ čo v tomto roku klesne o 80.000 osôb.
Miera nezamestnanosti v najväčšej ekonomike eurozóny v auguste mierne vzrástla, ale stále sa drží blízko najnižšej úrovne, akú krajina zaznamenala od svojho zjednotenia.
Spolkový úrad práce už priznal, že spomaľovanie ekonomiky si začína vyberať svoju daň aj na nemeckom trhu práce, ktorý donedávna patril medzi najodolnejšie voči kríze v Európe.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v 2. kvartáli vzrástol len o 0,3 %, pretože firmy sú nervózne z vývoja na juhu Európy a zredukovali svoje investície.
Mnohí analytici predpovedajú, že HDP Nemecka v tomto, 3. štvrťroku už klesne a aj v nasledujúcom kvartáli sa zníži, čím sa naplní technická definícia recesie.

Súvisiace články

Aktuálne správy