S&P potvrdila rating Austrálie na úrovni AAA

Agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila rating dlhodobých záväzkov Austrálie na úrovni AAA.

Sydney 19. septembra (TASR) – Agentúra Standard & Poor’s (S&P) potvrdila rating dlhodobých záväzkov Austrálie na úrovni AAA. Ako argumenty uviedla flexibilitu v oblasti fiškálnej a monetárnej politiky, odolnosť ekonomiky krajiny, stabilitu verejných financií a zdravie finančného sektora. Tieto faktory podľa agentúry dokazujú schopnosť austrálskej ekonomiky vyrovnať sa s veľkými ekonomickými a finančnými šokmi, čo sa potvrdilo aj počas recesie v roku 2009.
S&P zároveň potvrdila rating krátkodobých záväzkov Austrálie na úrovni A-1+ a stabilný výhľad ratingov. Rizikami, ktoré ohrozujú ekonomiku rovnako ako rating krajiny, sú vysoké externé nerovnováhy, závislosť od vývozu komodít a vysoký dlh domácností.
"Austrálskej ekonomike sa vo fiškálnom roku skončenom 30. júna 2012 darilo relatívne dobre," uvádza sa v správe S&P. Vývoz komodít a súkromné investície do ťažobného sektora a skvapalneného plynu vykompenzovali slabosť domácej spotreby, dodala agentúra. Najväčším rizikom ohrozujúcim úverovú známku Austrálie je narastajúca závislosť od obchodu s Čínou.
S&P očakáva, že schodok centrálnej austrálskej vlády tento rok dosiahne 2,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Hospodárenie Austrálie by sa malo vrátiť k prebytku v roku 2015. Tento rok by verejný dlh mal vzrásť o 1,3 % HDP na 23,4 % HDP. Podľa aktuálnych prognóz fiškálny deficit v roku 2013 klesne na 1,1 % HDP a verejný dlh na 23 %.
Výška dlhu austrálskeho verejného sektora je oveľa nižšia v porovnaní s ostatnými krajinami, ktoré majú rating na úrovni AAA. Zadlženosť privátneho sektora patrí naopak medzi najvyššie spomedzi krajín s ratingom AAA a je najväčším rizikom ohrozujúcim rating a ekonomiku krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy