Slovensko zakáže dovoz českého alkoholu (2)

Bratislava 18. septembra (TASR) – Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakáže dovoz českého alkoholu. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa zákaz bude týkať alkoholu vyrobeného v Českej republike a alkoholu odtiaľ dovezeného. Zákaz by mal platiť oddnes od 17.00 h. Ako uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, dôvodom tohto kroku je ochrana ľudí na Slovensku.
Na zákaze sa dnes dohodla Medzirezortná komisia pre prijatie preventívnych opatrení v súvislosti s možnými otravami občanov SR metylalkoholom a podľa Jahnátka bude platiť minimálne dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatočné opatrenia. Šéf rezortu pôdohospodárstva kritizoval kroky českého kabinetu, ktoré označil za nedostatočné, keďže chránili pred otravami metylalkoholom iba českých občanov, a nie občanov okolitých štátov.
Ako ozrejmil Jahnátek, so zákazom sa poponáhľali, keďže sa objavili informácie, že niektoré obchodné reťazce chystajú výpredaje českého alkoholu. Spolu s ministerkou zdravotníctva sa zhodli, že informačné kampane cez médiá nestačia, keďže sa napriek tomu objavil prípad, že ľudia konzumovali neoznačený alkohol z ČR a u štyroch sa následne potvrdila otrava metylalkoholom. Hospitalizovaní však boli aj ďalší štyria ľudia, ktorí pančovaný alkohol požili. Podľa Zvolenskej je ich stav dobrý, pričom štyroch pacientov dnes prepustili domov a štyria by mali opustiť nemocnicu v stredu (19.9.).
Metylalkohol si v Česku vyžiadal vyše 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí.

UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o 3. a 4. odsek.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy