Vládni experti znížili odhad rastu švajčiarskej ekonomiky

Bern 18. septembra (TASR) – Švajčiarska ekonomika tento rok spomalí viac, ako vláda pôvodne očakávala, a ani na budúci rok sa jej výkon výraznejšie nezlepší. Vyplýva to z najnovšej prognózy tímu vládnych expertov (SECO), ktorí zároveň konštatujú, že aj keď tempo hospodárskeho rastu klesne, Švajčiarsko recesia neohrozí.
Podľa revidovanej prognózy sa hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska v tomto roku zvýši len o 1 %, a nie o pôvodne odhadovaných 1,4 %. Predpovedá tiež, že aj v súčasnej, druhej polovici roka bude hospodárstvo alpskej republiky ďalej rásť.
Na budúci rok sa expanzia švajčiarskej ekonomiky mierne zrýchli na 1,4 %, čo je o niečo menej ako o 1,5 %, ktoré SECO uviedol v predchádzajúcej prognóze.
Tím expertov sa tiež domnieva, že rozhodnutie Európskej centrálnej banky obnoviť nákup dlhopisov štátov eurozóny pomohlo zmierniť riziko ďalšieho prehĺbenia krízy eurozóny, aj keď ho úplne neodstránilo a stále predstavuje určitú hrozbu.
Spomaľovanie švajčiarskej ekonomiky pocíti aj trh práce v krajine. SECO odhaduje, že miera nezamestnanosti vo Švajčiarsku dosiahne tento rok 2,9 % a v roku 2013 sa zvýši na 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy