Mesto rieši chýbajúce financie v pokladnici

Brezno 17. septembra (TASR) – Brezno musí riešiť chýbajúce financie v mestskej pokladnici, problém spôsobil výpadok výberu daní z príjmu fyzických osôb (za prvý polrok išlo o 150.000 eur). "Ak, jednoducho, tieto príjmy znížime, budeme musieť znížiť aj výdavky alebo hľadať iné zdroje na to, aby sme výdavky, ktoré sme v rozpočte plánovali, vedeli vykryť," uviedol pre médiá primátor Jaroslav Demian. Dodal, že odhadujú ešte isté problémy, pokiaľ ide o naplnenie kapitálového rozpočtu v druhom polroku. "Lebo máme síce neupotrebiteľný prebytočný majetok, ale záujem oň nie je," konštatoval Demian.
Podľa slov nezávislého poslanca Jána Králika pri schvaľovaní rozpočtu na tento rok klub nezávislých poslancov ešte navýšil možnosti predaja, ktoré sa k polroku podarilo splniť na 80 %. No pri súčasnej situácii na nehnuteľnom trhu v tomto regióne je však situácia zlá. "Investorov alebo kúpyschopných ľudí na veľký nehnuteľný majetok je veľmi málo," skonštatoval Králik.
Mesto stále hľadá rezervy v tom, čo môže odsunúť a nerealizovať v tomto roku, pokračoval Demian. Ďalšou vecou sú pohľadávky. "Máme vysoké pohľadávky," konštatoval. Úlohou pre mestský úrad tak má byť zintenzívniť prácu s nimi. "Aby sme ich znížili, lebo to je jeden zdroj, ako tie príjmy, ktoré nám chýbajú, nahradiť," vysvetlil primátor.
Jedným z riešení dofinancovania potrieb mesta je aj prijatie úveru. Na to, aby si ho mohlo zobrať, je ešte Brezno v zákonnej hranici, no podľa Demiana urobia všetko pre to, aby mimorozpočtové zdroje – teda úvery, čerpali v čo najnižšej miere. Podľa Králika mesto je v súčasnosti zaťažené úvermi do takej výšky, že ďalšie zaťažovanie je už viac-menej veľmi problematické, možno až nepripadá do úvahy. Podľa Králika bolo potrebné situáciu riešiť podstatne skôr. "Náš názor je, že neboli využité všetky možnosti z hľadiska šetrenia." Priblížil, že pri zmene rozpočtu v minulom roku sa malo šetriť na mestskom úrade ako takom, a nie krátiť príspevky príspevkovým a rozpočtovým organizáciám.
Demian pripomenul, že keď sa schvaľoval rozpočet na tento rok, poslanci v dôsledku šetrenia škrtli v ňom výdavky za 276.000 eur. "Už vtedy sme upozorňovali, že napríklad energie máme rozpočtované tak na hrane, teda na úrovni minulého roku," uviedol primátor. "Keď sme to počítali, chýba nám zhruba 70.000 eur na energie," dodal. Objavujú sa aj nepredvídané výdavky ako napríklad havarijná situácia na základnej škole, kde sa roztrhlo potrubie.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy

Súvisiace články

Aktuálne správy